Forțele de ordine din Moldova și Rusia au destructurat o grupare criminală specializată în atacuri tîlhărești

 

Organele de drept din Republica Moldova și Federația Rusă au reținut zece cetățeni moldoveni, membri ai unei grupări criminale, suspectați de săvîrșirea atacurilor tîlhărești asupra caselor de lux în orașul Moscova, informează MOLDPRES.

Șeful Inspectoratului Național de Investigații (INI) din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Ion Iachimov, a menționat astăzi în cadrul unei conferințe de presă că în anul 2014, în urma unei informații operative, autoritățile moldovenești au aflat despre existența acestui grup infracțional, care săvîrșea atacuri tîlhărești în Federația Rusă și unele state ale Uniunii Europene.

„În anul 2015, la cererea autorităților ruse, forțele de ordine din cele două state au inițiat o anchetă comună pe acest caz. Inspectorii de investigație și procurorii moldoveni au stabilit că membrii grupării dețineau pașapoarte moldovenești false, iar doi dintre aceștia dețineau și cetățenia F. Ruse. Pe 18 octombrie 2016, inculpații au fost reținuți de oamenii legii din Rusia în timp ce jefuiau o casă de elită din suburbia Moscovei. Suspecții au vîrste cuprinse între 26 și 42 de ani, iar unii dintre aceștia au fost judecați anterior în R. Moldova pentru acțiuni similare”, a spus Iachimov.

La rîndul său, șeful Direcției de combatere a infracțiunilor cu caracter patrimonial din cadrul Direcției generale de poliție criminală a Ministerului Afacerilor Interne din F. Rusă, Mihail Sitohin, a afirmat că membrii grupului infracțional își organizau foarte bine acțiunile, iar victimele erau selectate de pe rețelele de socializare. „Infractorii alegeau victimele care aveau case de lux. Ulterior, instalau camere de supraveghere ascunse pentru a putea plănui foarte bine atacul. Aceștia analizau orarul de lucru al stăpînilor locuințelor, paza, sistemul de alarmă, numărul membrilor familiei și alte date cei ajutau să săvîrșească atacul”, a opinat Sitohin.

În urma perchezițiilor la domiciliile acuzațiilor atît din F. Rusă, cît și din R. Moldova au fost depistate mai multe lucruri furate, inclusiv colecții de monede și timbre, blănuri scumpe, obiecte de lux, pistoale și acte de identitate false. O parte din lucrurile furate erau aduse în Moldova prin contrabandă, prin segmentul separatist transnistrean. Conform legislației în vigoare a celor două state, inculpații riscă pînă la 15 ani de închisoare. Aceștia urmează să fie judecați în Rusia, însă pot solicita să-și ispășească pedeapsa în penitenciarele din R. Moldova.

Autoritățile din F. Rusă au mulțumit colegilor din Moldova pentru ajutorul oferit în descoperirea acestui caz și reținerea suspecțlori în săvîrșirea atacurilor tîlhărești. De asemenea, ministerul rus a decorat cu medalii de merit trei colaboratori ai INI, inclusiv pe șeful acestuia.