Breaking News

ICR: Gala Premiilor de Excelență pentru Românii din Comunitățile Istorice, la TNB

 

Cea de-a doua ediție a Galei Premiilor de Excelență pentru Românii din Comunitățile Istorice se va desfășura luni, 30 ianuarie, de la ora 18,00, la sala Pictură a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, informează site-ul Institutului Cultural Român (ICR).

Evenimentul este organizat de ICR, prin Direcția Români din Afara Granițelor, cu sprijinul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (Ministerul Românilor de Pretutindeni).

„Demersul vizează recunoașterea personalităților și proiectelor marcante din comunitățile românești de dincolo de granițele țării, din vecinătatea României și Balcani. În cadrul ceremoniei vor fi premiate personalități culturale, intelectuali de marcă, jurnaliști, tineri implicați în mod activ în mediul asociativ românesc din vecinătate, vârfuri ale comunităților românești din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania, lideri ai unor asociații românești care militează pentru respectarea drepturilor comunităților românești din afara hotarelor țării, contribuind astfel la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni”, precizează sursa citată.

În cadrul evenimentului, „va fi premiată excelența în comunitățile românești, precum și contribuția unor personalități ale vieții socio-culturale din cadrul acestor comunități la păstrarea identității naționale, prin promovarea limbii și culturii române în țările de reședință”.

Distincțiile vor fi stabilite de o comisie prezidată de acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, și alcătuită din reputați specialiști pe problematica românilor de pretutindeni: acad. Ioan Aurel-Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”; prof. univ. Manuela Nevaci, cercetător științific la Institutul de Fonetică și Dialectologie „Alexandru Rosetti” al Academiei Române, jurnalistul Sorin Ghica și Radu Baltasiu, directorul Direcției Români din Afara Granițelor din cadrul ICR.

Gala va include momente artistice, susținute pro bono de artiși din România și vecinătate, colaboratori în proiecte anterioare ale ICR: Maria Gheorghiu, Veta Biriș, Vlad Miriță, Eliza Nirlu, Cătălin Josan, Cristofor Aldea Teodorovici, Ilie Caraș.

Potrivit ICR, la Gală va fi prezentat un material video realizat de echipa regizoarei Manuela Morar în anul 2013, care-l prezintă pe Vasile Kovaliov — ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolîma — filmat în carcera Lagărului de tranzit din Magadan unde Kovaliov a petrecut șase luni în perioada octombrie 1955 — martie 1956 — din cei 7 ani petrecuți în lagăr, în total, și cei 62 de ani petrecuți în exil.

De asemenea, în foaierul TNB vor fi expuse o parte dintre fotografiile care fac obiectul expoziției „100 de Inovatori Români”, personalități care, de-a lungul timpului, s-au exprimat în afara granițelor țării lor de origine, România, reprezentând domenii variate ale științei și artei.

Împreună cu alte instituții de presă, AGERPRES este partener media al evenimentului.