Tăriceanu: Președintele Iohannis neagă ordinea constituțională de drept punându-se în mijlocul unor manifestanți

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că prin participarea președintelui Klaus Iohannis la manifestația de duminică, din Capitală, acesta „neagă, într-un fel, ordinea constituțională de drept”.

„Este foarte periculos ceea ce face președintele pentru că el, într-un fel, neagă ordinea constituțională de drept punându-se în mijlocul unor manifestanți — cărora le respect opțiunile (…) Dar procedând în acest fel, președintele face o eroare fundamentală pentru că prin această modalitate se înfrânge ordinea de drept firească, constituțională. Adică punem în paranteză votul democratic, punem în paranteză Parlamentul ca instituție democratică și modul în care cetățenii care s-au exprimat votul și dăm o valență cu totul și cu totul hipertrofiată manifestației de stradă. (…) Sigur, sunt foarte mulți oameni acolo care sunt de bună credință dar sunt și alții care sunt manipulați”, a afirmat Tăriceanu marți, la Antena 3.

El a precizat totodată că respectă dreptul la liberă exprimare al cetățenilor.

„Eu sunt foarte respectuos pentru dreptul de liberă exprimare al cetățenilor. Este unul din cele mai importante ‘câștiguri’ pe care le-am obținut după căderea comunismului. Prin urmare, nu contest nimănui dreptul la a manifesta, de a-și spune opinia cu voce tare sau printr-un marș. Singura chestiune la care vreau însă să îi îndemn pe toți să reflecteze (…) este legată de reprezentativitate și legitimitate. Până la urmă, este corect ca agenda să o facă strada într-un regim democratic parlamentar? Adică punem toate voturile cetățenilor de o parte și preluăm mesajele unor manifestanți la un miting de 25.000, poate să fie și 100.000 de persoane. Care este reprezentativitatea acestora în raport cu cei care au câștigat alegerile?”, a adăugat Tăriceanu.