Breaking News
Olli Rehn at the righ, Pierre Moscovici.

Pierre Moscovici: Efectele negative ale Brexitului vor fi resimțite de economia britanică în 2017 și 2018

Economia britanică va plăti un cost mai ridicat în 2017 și în 2018 pentru incertitudinile create în urma votului privind ieșirea țării din UE (Brexit), a afirmat joi comisarul european pentru afaceri economice Pierre Moscovici, admițând că Regatul Unit nu a fost imediat afectat de votul din 23 iunie, transmite Reuters.

„Incertitudinile vor avea un efect mult mai palpabil asupra economiei britanice în 2017 și în 2018”, a declarat Pierre Moscovici, într-o conferință de presă desfășurată la Bruxelles, după ce a recunoscut că Regatul Unit a avut o evoluție peste așteptări imediat după votul din 23 iunie.

Pe ansamblul anului trecut, economia britanică a înregistrat un avans de 2%, cel mai redus ritm de creștere din 2013, și în scădere față de 2,2% în 2015. Pentru acest an, economiștii se așteaptă la o expansiune de doar 1,2%.

Conform datelor publicate joi de Oficiul Național de Statistică (ONS), creșterea PIB-ului Marii Britanii în trimestrul patru din 2016 a depășit previziunile economiștilor, continuând să sfideze așteptările privind încetinirea expansiunii în urma votului privind ieșirea țării din UE.

Creșterea de 0,6% depășește estimarea economiștilor, de 0,5%, și marchează al 16-lea trimestru consecutiv de avans al economiei britanice. Motorul de creștere al economiei l-a reprezentat sectorul serviciilor, sprijinit de cheltuielile de consum, în timp ce industria și construcțiile au avut o contribuție zero, arată datele publicate joi de Oficiul Național de Statistică (ONS).

După votul din 23 iunie privind ieșirea Marii Britanii din UE, economia a înregistrat o performanță peste așteptări, deși datele recente arată un posibil declin al cheltuielilor de consum, din cauza deprecierii lirei sterline, care afectează veniturile.

Serviciile, care reprezintă peste 75% din PIB-ul Marii Britanii, au înregistrat un avans de 0,8% în perioada octombrie-decembrie 2016, compensând stagnarea producției industriale și creșterea de doar 0,1% din sectorul construcțiilor.

În ritm anual, Regatul Unit a înregistrat o creștere a PIB-ului de 2,4% în trimestrul patru din 2016, de asemenea peste estimările analiștilor.