Cultura

Principele Radu: Ignorarea cuvântului tipărit între copertele cărții este o vulnerabilitate a națiunii

Principele Radu a participat, joi, la o donație de carte organizată de Asociația Curtea Veche pentru copii din orașul Pecica, în județul Arad, el afirmând cu această ocazie că Familia Regală a României consideră că „ignorarea cuvântului tipărit între copertele cărții este o vulnerabilitate a națiunii și a patriei”.

‘La fel ca primii noștri Suverani, Carol I și Elisabeta, care erau absolut convinși de nevoia de carte pentru prosperitatea națiunii, Familia Regală a României de astăzi crede că ignorarea cuvântului tipărit între copertele cărții este o vulnerabilitate a națiunii și a patriei. Părinți, aduceți cartea aproape de copiii voștri! Așa cum au nevoie de iubire, de soare și de familie, cei mai mici români au nevoie de cărți, pentru a se întregi, ca oameni’, a afirmat Principele Radu.

El a adăugat că în prezent se poate constata că numărul cititorilor de carte a scăzut îngrijorător în România ultimelor două decenii, tot mai puține volume ajungând în mâinile copiilor și adolescenților, tot mai puține titluri fiind așezate în biblioteca de familie a contemporanilor noștri.

În cadrul evenimentului de la Pecica, câteva sute de elevi al Liceului Teoretic Teoretic ‘Gheorghe Lazăr’ din localitate au primit diferite cărți pentru copii cu autografe ale Principelui Radu, precum și fotografii înfățișându-i pe membrii Familiei Regale.

Un mare număr dintre cărțile care au fost dăruite copiilor fac parte din colecția de cărți regale pe înțelesul celor mici, colecție care cuprinde titluri precum ‘Maria a României — regina care a iubit viața și patria’ și ‘Mihai I — un rege cu onoare, loialitate și credință’.

Curtea Veche Publishing a inițiat în anul 2012 un program național de răspândire a cărții pentru copii în comunitățile rurale românești, Familia Regală a României încurajând proiectul și participând la lansările celor 23 de volume care există astăzi în colecția ‘Cărțile copilăriei’.

Președintele Curtea Veche Publishing, Iren Arsene Mate, a menționat că inițativa donărilor de carte, cum a fost și cea de la Pecica, vine să continue o alta, „generoasă și vizionară” și datând din anul 1895, când sub domnia regelui Carol I și prin eforturile folcloristului Dumitru Stăncescu și editorului Carol Muller a fost pusă temelia colecției de carte ‘Biblioteca pentru toți’.

‘Acțiunea de la Pecica a fost o continuare a acțiunii pe care am început-o în 2012, de atunci și până astăzi trecând prin foarte multe sate din România, unde am făcut donații de carte copiilor. (…) Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Pecica pot spune că a fost un eveniment deosebit, pentru că mai multe personalități cunoscute au venit să le vorbească copiilor, încercând să le atragă atenția că viitorul lor, viitorul comunității din care fac parte, viitorul țării, depinde de dorința lor de lectură. Este într-un fel un barometru care măsoară cât de dezvoltate vor ajunge satele (din România n.red.) în viitor. Pentru că dacă nu consumăm carte, nu vom fi o țară dezvoltată’, a spus Iren Arsene Mate.

Cu ocazia evenimentului de la Pecica le-au mai vorbit copiilor președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, fostul senator Constantin Traian Igaș, toți vorbitorii îndemnându-i pe copii să citească cât mai multe cărți.

Principele Radu a participat, joi dimineață, la o donație similară de carte care a avut loc în orașul Sânicolaul Mare, județul Timiș, beneficiari fiind copii de la cele două școli gimnaziale din oraș

Related Articles

Back to top button