Breaking News

Caravana limbii române în sudul Republicii Moldova – reprezentaţii de teatru pentru copii

În perioada 30 ianuarie –  3 februarie 2017, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, aflat în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, va derula cea de-a doua ediție a proiectului „Caravana limbii române în Sudul Basarabiei”. Programul cuprinde un turneu al Teatrului Muzical – Dramatic „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” din Cahul cu spectacolele de teatru pentru copii „Nunta lui Tândală”, „Un suflet pentru o păpușă” și „Cartierul Latin”.
Caravana va ajunge în școlile din următoarele localități aflate în sudul Republicii Moldova: raionul Leova (satul Sarata Nouă, satul Cazangic), raionul Taraclia (Taraclia, satul Aluatu), raionul Cantemir (satul Haragîș, satul Lărguța), raionul Cahul (satul Pelinei, satul Ursoaia), raionul Cimișlia (Cimișlia, satul Hîrtop).
Teatrul pentru copii este una din cele mai atractive metode de predare și însușire a limbii române în rândul copiilor, în special datorită faptului că aceștia intră în contact direct cu limba română, într-un mod facil și prietenos.
„Caravana limbii române în Sudul Basarabiei” se încadrează în strategia IEH pentru păstrarea şi promovarea identităţii naționale, culturale şi lingvistice a românilor de pretutindeni.
Partener al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru romanii de pretutindeni în realizarea acestui proiect este Consulatul General al României la Cahul.

În anul 2016, la prima ediție a acestui proiect, trupa Teatrului Muzical-Dramatic „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” a susținut, 15 spectacole de care s-au bucurat peste 4000 de spectatori, copii și cadre didactice, iar pe pagina de Facebook a misiunii fotografiile postate au au avut peste 9000 de vizualizări.