O expoziţie cu genericul „Dreptul la memorie”, consacrată comemorării victimelor Holocaustului, a fost vernisată ieri la Biblioteca Naţională, informează MOLDPRES.
La eveniment au participat oameni de ştiinţă şi cultură, reprezentanţi ai Comunităţii Evreieşti din R. Moldova.
Solicitată de agenţie, şefa Direcţiei programe culturale a instituţiei, Raisa Melnic a menţionat că expoziţia cuprinde peste 200 de exponate (cărţi, fotografii, manuscrise) şi prezintă materiale despre descrierea uciderii a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vîrstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul german condus de Adolf Hitler.
La rîndul său, directorul adjunct al BNRM, Aliona Tostogan a subliniat că ziua de 27 ianuarie este o zi internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, şi a fost propusă de Israel împreună cu alte 89 de state, fiind stabilită în urma Rezoluţiei adoptate în 2005 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Alegerea acestei date, a precizat ea, este legată de eliberarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia la 27 ianuarie 1945.
Expoziţia va fi deschisă pînă la 6 februarie.