Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au achitat marţi, pe Ludovic Orban, fostul candidat PNL la Primăria Capitalei, în dosarul în care este judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, decizia nefiind definitivă.Decizia de achitare a fost luată în majoritate, doi judecători au decis achitarea în timp ce al treilea judecător a considerat că fostul candidat PNL la Primăria Capitalei ar trebui condamnat la un an de închisoare cu suspendare.
Hotărârea magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă.
Este prima decizie în dosarul în care fostul candidat al PNL la Primăria Capitalei, Ludovic Orban, este judecat pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.
Procurorii au cerut închisoare cu executare.
Ludovic Orban, fost candidat al Partidului Naţional Liberal (PNL) şi fost prim-vicepreşedinte al formaţiunii politice, a fost trimis în judecată de DNA în luna mai 2016, fiind acuzat de folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite, cauza fiind judecată de Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Procesul a durat mai puţin de un an.
Procurorii susţin că la data de 1 martie 2016, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, cerându-i bani pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la funcţia de primar al Municipiului Bucureşti. Omul de afaceri căruia Ludovic Orban i-ar fi solicitat ajutorul financiar este Tiberiu Urdăreanu.
Raluca Turcan: Ne bucurăm pentru achitarea lui Ludovic Orban. Abuzurile să fie sancţionate de CSM
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat marţi că liberalii se bucură pentru achitarea lui Ludovic Orban, afirmând că este o dovadă a independenţei justiţiei şi că CSM trebuie să intervină când sunt abuzuri.
”Ne bucurăm foarte mult pentru colegul nostru Ludovic Orban şi am avut încredere în el aşa cum avem şi în alţi colegi că sunt nevinovaţi, dar trebuie să separăm lucrurile. Această bucurie pe care o avem pentru problema personală cu care se confrunta Ludovic Orban nu trebuie confruntată cu problema de sistem. Dacă discutăm despre sistem atunci faptul că a existat o achitare este dovada cea mai clară a independenţei instanţelor judecătoreşti”, a spus Raluca Turcan.
PNL nu va comenta abuzurile, ci va spune că acestea trebuie sancţionate de CSM, a adăugat ea.
”De fiecare dată dacă vor fi abuzuri nu vom comenta politic pentru că nu este treaba politicienilor să se exprime politic, ci treaba noastră va fi să spunem că abuzurile trebuie sancţionate de către instituţiile din justiţie şi avem CSM; inspecţia judiciară, care atunci când sesizează că sunt abuzuri trebuie să intervină”, a subliniat Turcan.
Liderul interimar al PNL a afirmat că o achitare nu poate decât să întărească încrederea în justiţie şi să încurajeze militarea pentru menţinerea progreselor obţinute.
”Întotdeauna într-un sistem judiciar există achitări şi condamnări. Faptul că suntem în momentul de faţă confruntaţi cu o achitare nu poate decât să ne întărească încrederea în justiţie şi să ne facă să milităm în continuare pentru independenţa justiţiei şi menţinerea progreselor obţinute”, a conchis Turcan.