Breaking News

Festivalul Sighișoara Medievală va fi reluat

Primarul municipiului Sighișoara, Ovidiu Mălăncrăvean, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că în acest an va fi reluată organizarea Festivalului Sighișoara Medievală, cel mai mare și longeviv festival medieval din România, după ce anul trecut s-a renunțat la desfășurarea ediției a XIV-a din cauza tergiversării organizării concursului de proiecte de către fosta administrație a orașului și a contestațiilor depuse după anunțarea proiectului câștigător.

Ovidiu Mălăncrăvean a spus că a înaintat, Consiliului Local Sighișoara, Calendarul evenimentelor culturale din 2017, Festivalul Medieval fiind preconizat să se desfășoare în perioada 28-30 iulie, în ultimul weekend din luna iulie, așa cum a fost organizat timp de 23 de ani. Edilul a precizat că, de data aceasta, manifestarea va fi organizată de Primăria Sighișoara, nu de alte entități.

„Am prezentat, Consiliului Local, Calendarul evenimentelor culturale din 2017 în care sunt câteva evenimente mari pe care Primăria municipiului Sighișoara dorește să le organizeze în acest an. Vrem să reluăm zilele orașului, Festivalul Medieval pe care să îl organizăm noi, ca primărie. De asemenea, Festivalul Folk și, în decembrie, Târgul de Crăciun. Calendarul evenimentelor culturale va fi aprobat în CL Sighișoara abia după ce se va adopta bugetul. Pentru Festivalul Medieval ne-am gândit să organizăm un concurs de proiecte, dar vom spune mai mult după adoptarea bugetului. Întreruperea festivalului de anul trecut nu a fost deloc benefică, dar trebuia să respectăm legalitatea. Sperăm ca acesta să se întoarcă de la comercial, la zona culturală, să predomine partea cultural-medievală”, a declarat Mălăncrăvean.

În anul 2016, Festivalul Sighișoara Medievală nu a mai fost organizat, pentru prima dată în 24 de ani, deși municipalitatea avea prevăzuți în buget banii pentru această manifestare.

Hotelierii din zona Sighișoarei susțineau că pentru intervalul 28-31 iulie 2016, când era programat Festivalul Sighișoara Medievală, aveau cel puțin 10.000 de cazări confirmate, iar amânarea manifestării le-a adus grave prejudicii.

Până la momentul renunțării la Festivalul Sighișoara Medievală, județul Mureș se menținea a patra destinație turistică din România, după București, Constanța și Brașov, întrucât pe parcursul anului trecut a înregistrat aproape 500.000 de turiști, cu peste 83.000 mai mulți decât în 2014, cei mai mulți turiști veniți din străinătate fiind concentrați în zona Sighișoara, în special în preajma acestei manifestări.

În Calendarul evenimentelor culturale pe anul 2017 figurează peste 90 de evenimente, între care se mai regăsesc a doua ediție a Festivalului Internațional de Arte și Film „Vampirii” (International Vampire Film and Arts Festival — IVFAF), în perioada 23-29 mai, Festivalul de Folk, în 23-25 iunie, Festivalul Academia Sighișoara în 1-14 august, Festivalul Intercultural „Proetnica”, în luna august, Festivalul de Blues, Turnirul Scriitorilor, Zilele Culturii Germane, Târgul Meșteșugarilor, Festivalul Fanfarelor, Festivalul Vocea Cetății și multe altele.