Producătorul național de gaze Romgaz susține că a respectat și a aplicat corect legislația în vigoare și a contestat în instanță opt puncte din concluziile raportului Curții de Conturi pe anul 2015, se arată într-o precizare a companiei, remisă, miercuri, AGERPRES.
„Referitor la raportul Curții de Conturi (pe anul 2015 — n. r.), Romgaz consideră că a respectat și aplicat corect prevederile legale în vigoare referitoare la taxe, impozite, redevențe și ale contractului colectiv de muncă, motiv pentru care a contestat în instanță opt puncte din concluziile raportului, acțiunea fiind în desfășurare. Totodată, compania respectă cu strictețe legislația și reglementările în vigoare și a demonstrat, prin rezultatele obținute, că își desfășoară activitatea bazându-se pe principii de guvernanță corporativă și afaceri sănătoase, îndeplinindu-și obligațiile asumate, atât față de personalul propriu, cât și față de acționari”, spun reprezentanții Romgaz.
Reacția Romgaz vine după ce raportul pe 2015 al Curții de Conturi, publicat marți pe site-ul instituției, a arătat că Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a stabilit în mod incorect prețul de referință al gazelor naturale, prin urmare redevențele cuvenite bugetului de stat au fost mai mici cu circa 4,6 miliarde de lei.
Cei mai mari producători de gaze din România sunt Romgaz și OMV Petrom.
„Zăcămintele din care a fost extras țiței în perioada auditată, cea mai mare parte (peste 85%), au producții mici, de sub 10.000 tone/trimestru, condiții în care cota de redevență aplicabilă este cea minimă, de 3,5% din valoarea producției. Prețurile de referință ale gazelor naturale extrase în România au fost stabilite incorect de către ANRM în perioada auditată și s-au situat sub prețurile de referință care ar fi rezultat în condițiile aplicării pct. II din Anexa la Ordinul președintelui ANRM nr. 98/1998 respectiv ‘ca echivalent valoric și al puterii calorifice pentru un coș de combustibili alternativi, cu cea mai frecvența utilizare în România, cotați pe piață internațională’, cu consecințe în diminuarea cuantumului redevenței cuvenite bugetului de stat cu aproximativ 4,6 miliarde lei”, se arată în sinteza raportului menționat.