Circa 22 la sută din cetățenii Republicii Moldova muncesc peste hotarele țării, potrivit unui clasament elaborat de prestigioasa publicație Daily Mail. Moldova ocupă în acest top a șasea poziție, după Bosnia și Herțegovina, Albania, Macedonia, Portugalia și Muntenegru, informează MOLDPRES.
Potrivit unei hărți publicate de cotidianul britanic, Republica Moldova este în top 10 țări care au cei mai mulți cetățeni plecați peste hotare.
Publicația face referință la numărul total al moldovenilor ce s-au stabilit cu traiul peste hotare, muncesc sau au plecat la învățătură. Datele cu care operează diferite instituții diferă foarte mult, în unele cazuri de ordinul sutelor de mii. Astfel, dacă unii politicieni afirmă că în Rusia muncesc circa 600-700 mii de cetățeni ai Republicii Moldova, Serviciul Federal de Migraţiune din Federaţia Rusă operează cu cifra de 500 mii, iar unii experți estimează un număr de 300-400 mii. „Regimul fără vize, la sigur, provoacă un aflux important de migranți străini în Rusia”, sînt de părere oficialii de la Moscova.
Potrivit Biroului de Statistică al Italiei, în această țară în anul 2016 munceau 142 266 de cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care 66 la sută femei. Statisticile oficiale italiene mai relevă că cei mai mulți moldoveni muncesc în regiunile Veneto, Lombardia și Emilia Romanga, ponderea lor în totalul migranților pe țară fiind de 2,5 la sută din total. Numărul conaționalilor noștri carte muncesc în Italia a crescut cu circa 40 mii în ultimii cinci ani.
În Portugalia, conform unor date neoficiale, ar munci circa 50 mii de cetățeni ai Republicii Moldova.
În ţările Uniunii Europene, potrivit autorilor unui proiect internațional realizat de Centrul de Cercetări Est–Europene din Varşovia, se află la muncă cam 250-300 mii de emigranţi din Republica Moldova.
Numărul moldovenilor care muncesc peste hotare, inclusiv sezonier, este estimat de Banca Mondială la 750-800 mii de persoane. Datele Biroului Național de Statistică arată că în anul 2015 erau declarate plecate peste hotare la muncă sau în căutarea unui loc de lucru 325,4 mii de persoane, dintre care 206,2 mii în Federația Rusă.
Conform Raportului asupra inflației, prezentat la 1 februarie de Banca Națională a Moldovei, 45,3 la sută din transferurile și veniturile persoanelor aflate la muncă în străinătate au parvenit din țările CSI, iar 54,7 la sută din restul lumii.