Un proiect de lege de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală va fi rezultatul unei ample consultări publice, pe care o va organiza Ministerul Justiției, se precizează într-un comunicat al Biroului de presă al Guvernului, remis duminică AGERPRES.
Precizările sunt făcute ”ca urmare a unor solicitări adresate de mass-media cu privire la existența unui proiect de lege care să modifice Codul penal și Codul de procedură penală”.
„Proiectul de lege la care se face referire nu este asumat de Guvern. Un proiect de lege care să pună în acord realitățile juridice interne și internaționale — deciziile Curții Constituționale, legislația națională și directivele europene — va fi rezultatul unei ample consultări publice, pe care o va organiza Ministerul Justiției cu societatea civilă, instituțiile, organizațiile interesate și cu partidele politice”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, până la momentul în care va rezulta un proiect agreat cu toți participanții la dezbatere, nici o altă propunere legislativă pe tema modificării Codului penal și a Codului de procedură penală nu va face obiectul vreunei decizii în Guvern.
Guvernul a adoptat, duminică, o ordonanță de urgență pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală. În aceeași zi, noua OUG a fost publicată în Monitorul Oficial.
De asemenea, premierul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiției să demareze de urgență dezbateri publice cu toate partidele politice și cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanța care a fost abrogată.
„Totodată, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care să pună în acord deciziile Curții Constituționale, Directivele europene, Codul Penal și Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament”, a informat Guvernul, după adoptarea noului act normativ.