Micul dejun, evitarea mâncatului la ore târzii și planificarea meselor au fost asociate cu un risc scăzut al apariției bolilor de inimă, boli ale vaselor de sânge sau accidentului vascular cerebral, se precizează într-o informare a Asociației Americane a Inimii (AHA).
Cercetările au arătat că modelele comportamentale pentru adulți de a mânca și de a avea gustări s-au schimbat în ultimii ani. Mai precis, pentru femei a existat o reducere a aportului de energie în urma unei mese, de la 82% la 77%, dar o creștere a consumului de energie de la snacks-uri (gustări), de la 18% la 23% – cu tendințe similare în rândul bărbaților.
O altă schimbare în comportamentul alimentar s-a observat și în tendința de a mânca trei mese standard pe zi. Aceasta a scăzut atât în cazul bărbaților, cât și în cel al femeilor.
Cercetătorii AHA sugerează că dacă adulții ar lua micul dejun în fiecare zi, atunci efectele adverse asociate (metabolismul glucozei și insulinei) ar fi reduse. Ei au subliniat utilitatea mesajelor comprehensive pe care medicul să le dea persoanelor despre alimentație –un consum zilnic al micului dejun vă poate ajuta să mențineți obiceiuri alimentare sănătoase pe tot parcursul zilei.
În plus, durata acordată meselor și frecvența acestora (planificarea meselor) au fost legate cu apariția factorilor care determină boli de inimă si cresc riscul de accident vascular cerebral – hipertensiunea arterială, colesterolul, nivelul de glucoză din sânge, obezitatea, rezistența la insulină sau sensibilitatea la insulină.
Oamenii de știință AHA au indicat că un punct de plecare pentru abordarea epidemiei de obezitate ar fi calendarul meselor și frecvența acestora. Mai precis, prin aceste două metode se pot efectua unele modificări dietetice prin care se promovează consumul regulat de energie, dar și cu mai multe calorii consumate mai devreme a doua zi – au avut efecte pozitive asupra factorilor de risc pentru boli de inimă, diabet zaharat și greutate corporală. De altfel, ghidurile specifică îmbunătățirea calității vieții ca fiind obținută prin planificarea meselor (controlul frecvenței meselor și de măsurare a duratei mesei), fără a fi nevoie să se restricționeze caloriile.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, dintre cele 16 milioane de decese înregistrate în cazul persoanelor cu vârsta sub 70 de ani din cauza bolilor neinfecțioase/ netransmisibile, 82% sunt înregistrate în țările cu venituri mici și mijlocii, iar 37% dintre acestea sunt cauzate de bolile cardiovasculare.
Cele mai multe boli cardiovasculare pot fi prevenite prin abordarea factorilor de risc comportamentali – consumul de tutun, dieta nesănătoasă, obezitatea, lipsa de activitate fizică și consumul nociv de alcool. De aceea, prin abordarea unor strategii la nivel de populație se poate scădea impactul acestor factori și apariția bolilor cardiovasculare.
Sursa: |