Sanatate
Prof. dr. Lucian Miron: Fiecare bolnav cu cancer dezvolta propria sa tumora care are un raspuns individual la o anumita terapie
Cancerul reprezintă o patologie care face anual milioane de victime, dar care e și depistat în număr masiv. Astfel, peste opt milioane de persoane își pierd viața din cauza cancerului, în timp ce alte 13 milioane primesc acest diagnostic care le schimbă percepția despre viață, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.
La nivelul județului Iași, numărul pacienților bolnavi de cancer înregistrat în anul 2015 a scăzut față de anul precedent – de la 3.038 de cazuri în 2014, la 2.595 în 2015, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
La finalul primului semestru din 2016, numărul cazurilor de cancer diagnosticate în județ a fost de 1.570, față de 1.234 în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit aceleiași surse. În evidența specialiștilor din Iași se aflau 11.818 de persoane cu cancer, mai menționează aceeși sursă.
Pentru a crește rata de supraviețuire (globală) și calitatea vieții pacienților oncologici, medicii dispun ce noi „arme” în lupta împotriva cancerului: testările genetice, diagnosticul molecular, imunoterapia, terapiile țintite și individualizate (pe baza profilului genetic al tumorilor).
„Succesul terapiilor în patologia oncologică depinde de trei mari factori: boala canceroasă, stadiul în care surprinzi boala la momentul diagnosticului (șansele fiind mai mari cu cât boala este identificată în stadii incipiente), este vorba despre tipul histologic, tipul molecular al tumorilor. Celula canceroasă prezintă o serie de capacități care o fac formidabilă, foarte dificil de învins în toate punctele de vedere și astăzi. De aceea, lupta cu succes împotriva cancerului se duce multidisciplinar, în care cercetarea fundamentală, analiza moleculară a tumorilor maligne asigură o abordare individualizată a tumorii pentru bolnav. Astăzi este din ce în ce mai valabil conceptul că fiecare bolnav, chiar cu același tip de cancer, își dezvoltă propria sa tumoră care are propriul răspuns la o terapie. Iar spre aceasta țintim astăzi”, a declarat Prof. dr. Lucian Miron, Medic primar Oncologie Medicală, Șef Secție Oncologie Medicală, Institutul Regional de Oncologie Iași, în cadrul conferinței „Inovație pentru viață”, desfășurate la Iași.
Conferința de presă tip dezbatere „Inovație pentru viață”, derulată astăzi, 6 februarie 2017, face parte, dintr-un proiect derulat la nivel național în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului 2017, în București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
Prin acest demers s-au urmărit creșterea gradului de conștientizare și educarea opiniei publice cu privire la impactul noilor soluții terapeutice în creșterea supraviețuirii și a calității vieții pacienților cu cancer, precum și îmbunătățirea controlului acestei afecțiuni în România.
Sursa: |