Breaking News

Tăriceanu: Membrii Academiei Române au inițiat cel mai important referendum

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susține că membrii Academiei Române au inițiat, prin apelul lansat, miercuri, în spațiul public, „cel mai important referendum la care atât instituțiile, cât și cetățenii sunt chemați să aleagă din nou, în numele națiunii noastre: suveranitatea, identitatea și unitatea”.

Călin Popescu-Tăriceanu este de părere că scrisoarea deschisă, semnată de peste 80 de membri ai Academiei, este o dovadă că instituția „își reînnoiește acum misiunea fundamentală”.

„Pe 8 februarie, 84 dintre cei mai reputați membri ai Academiei au publicat o scrisoare deschisă către instituțiile statului în care, după ce își exprimă îngrijorarea cu privire la unele tendințe actuale nefavorabile națiunii noastre, le cer celor în drept, ca și întregii societăți, să se solidarizeze cu o nouă energie în jurul valorilor identității, suveranității și unității naționale.(…) Scrisoarea este un semn că Academia Română redevine în spațiul public ceea ce a fost la începuturile sale, anume locul central al dezbaterilor intelectuale, un loc al angajamentului civic, locul în care marile teme de societate pot fi examinate nu numai în deplină libertate, dar și prin convocarea vocilor celor mai competente. Națiunea, scria cândva Ernest Renan, este un referendum cotidian. Prin această scrisoare, membrii Academiei Române au inițiat cel mai important referendum la care atât instituțiile, cât și cetățenii sunt chemați să aleagă din nou, în numele națiunii noastre: suveranitatea, identitatea și unitatea”, afirmă Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă, remis joi, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, președintele Senatului reamintește faptul că Academia Română s-a impus ca un reper indispensabil al identității naționale a românilor și „ca o oglindă pe care națiunea a folosit-o pentru a se cunoaște pe sine și pentru a cere recunoaștere din partea altora”.

„Obiectivul generației fondatorilor Societății Academice și apoi al generațiilor succesive de academicieni a fost unul indiscutabil politic, în sensul filosofic cel mai profund pe care-l putem atribui politicii: Academia a fost gândită ca o instituție politică centrală a națiunii, ca instituția însărcinată să conducă politica identității naționale, politica cunoașterii și politica recunoașterii valorilor. Scrisoarea dovedește că Academia Română își reînnoiește acum misiunea fundamentală. Procesul de construcție a națiunii a fost desăvârșit, dar nu este ferit de amenințări. În 2007, națiunea a devenit europeană, nu numai în spirit, dar și în litera legii, nu numai în faptul cultural, dar și în drept. În 1990, națiunea renăștea sub zodia democrației, afirmându-se pentru prima dată în istoria sa ca fiind democratică în deplinul înțeles al cuvântului. Valorile noastre sunt astăzi mai complexe, mai diverse, dar și mai fragmentate decât erau în urmă cu o sută cincizeci de ani. Identitățile noastre sunt și ele multiple”, mai spune Tăriceanu, potrivit sursei citate.

Peste 80 de membri ai Academiei Române au lansat, miercuri, un apel prin care au solicitat instituțiilor abilitate ale statului, de la toate nivelurile, „să vegheze și să acționeze pentru a preveni, pentru a contracara și, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile și agresiunile la adresa identității, suveranității și unității naționale a României și a stabilității statului de drept, iar pe oamenii politici i-au invitat „să conlucreze cu responsabilitate și patriotism pentru binele României”.