Breaking News

PESTE PUȚIN VOM AJUNGE DE UNDE AM PLECAT

Vrem  nu vrem, viața merge înainte, cu sau fără voia noastră. Ideea că noi suntem de neînlocuit este una iluzorie, chiar păguboasă. Nu. De noi nu depinde decât imaginea pe care încercăm să o suprapunem peste realitatea care ne implică. Avem această capacitate de a ne lua în seamă, chiar și la nivelul trădărilor, atât de prietenoase cu cei care sunt vulnerabili atunci când se vorbește despre viitorul lor de aur sau sigur în libertate, arătându-i-se pisica de sub colivia cucuvelei.

Suntem în continuare hipnotizați de tot felul de scenarii, care mai de care mai aberante, dar, în același timp, strălucitoare, tentante, numai bune de povestit cu sufletul la gură în fața șemineului, a sobei sau a aragazului (fiecare cu ce mai are prin casă).

În timp ce ”tinerii frumoși și liberi” sau ce a mai rămas din ei, după 12 zile de protest, organizează tot felul de jocuri sportive sau culturale, cum a fost Maratonul ”Pieții Victoria”, dar și ”tricolorul uman”, încercând astfel să completeze întregul arsenal creativ, după şturlubaticele pancarte, unele scrise cu mult umor de calitate.

Deja se poate vorbi despre o amprentă lăsată apăsat pe aerul respirabil al țării. Sondajul de opinie, făcut într-o perioadă ce avea să includă și perioada protestelor de stradă, ne arată câteva poziționări semnificative din partea celor care contează. Astfel, Klaus Iohannis reușește să se ridice din genunchi (35%) până la nivelul a 49%, poziție în care este tovarăș cu Laura Codruța Kovesi (42%), dar și cu Călin Popescu Tăriceanu (42%). Deasupra acestei linii se află Gabriela Firea (54%), care conduce în topul încrederii în liderii politici, procentul având și rolul de a le păstra în memorie rana produsă de victoria actualei alianței politice de guvernare.

La categoria pierderi se înscrie, puțin amețit, Liviu Dragnea, cu o ușoară pierdere de procente, oprindu-și căderea la 34%. Pe aceeași linie îi mai întâlnim, aproape umăr la umăr, pe Traian Băsescu (31%) și Nicușor Dan (30%). Lista cu cei zece politicieni în care românii și-au măsurat încrederea se închide cu Daniel Constantin (27%), urmat de Alina Gorghiu 25% și Raluca Turcan (22%), ultima luându-și papara de la cei cărora nu le-a căzut bine bâțâiala unei doamne, care până atunci le părea a fi o doamnă serioasă, chiar dacă, din momentul în care a acceptat funcția de președinte interimar a PNL, a dat semne reale și îngrijorătoare că acesta o strânge vizibil atât la pantofi, cât mai ales la neuroni, făcând-o să şchioapete vizibil la mers, dar și la gândire.

Sondajul a fost realizat de AVANGARDE în perioada 6-8 februarie 2017, prin metoda CATI–interviuri telefonice asistate de calculator.

Tot acest sondaj a propus intervievaților să răspundă și la întrebarea: „Dumneavoastră aveți sau nu încredere în următoarele instituții?” răspunsurile au arătat astfel: Pompieri 94 %, Armata 89 %, Biserica 70 %, DNA 49 %, SRI 48 %, SIE 47 %, Guvern 40 %, Parlament 37%, ONG-uri 35 %.

Vedeta acestei întrebări, de această dată, sunt Pompierii, urmați la distanță de o tulumbă de Armată și de Biserică, pentru a completa astfel podiumul instituțiilor statului în care românii au cea mai mare încredere.

O apariție nouă în topul acesta, chiar dacă se află deocamdată pe locul zece, sunt ONG-urile, care, atenție, vor încerca marea escaladare, începând să surclaseze în ordine Parlamentul, Guvernul, Serviciile, ajungând în zona de reprezentativitate a celor care contează, fiind pregătiți să ia locul instituțiilor care, beneficiind de o anume conjunctură, au sensibilizat opinia publică.

Toate acestea se întâmplă în spațiul mioritic, ceea ce nu înseamnă că aici s-a oprit România. Europa nu ne mai vrea, chiar dacă verbul acesta este conjugat în limbaj diplomatic. Suntem prinși la mijloc, între nebunia lui Donald Trump și orgoliile rănite ale bătrânei Europa, atât de puternic jignită de yankeul care a lipsit de la orele de politically correct.

Nu greșim dacă vom sesiza că peste puțin vom ajunge de acolo de unde am plecat.

ADI CRISTI