Externe

SUA: Evacuări masive în California pe fondul riscului de deversare a barajului Oroville

Circa 200.000 de persoane se aflau luni în curs de evacuare din nordul statului California din cauza riscului deversării auxiliare a celui mai înalt baraj din SUA. Rezervorul barajului Oroville, situat la 120 de km nord de Sacramento, capitala statului California, este aproape plin, nivelul apei urcând până la pragul de sus ca urmare a ploilor torențiale din ultimele săptămâni, notează AFP.

 

Barajul în sine, având o înălțime de 235 de metri, nu este în pericol de a se prăbuși, potrivit informațiilor indicate de Departamentul resurselor de apă din California, însă îngrijorările autorităților sunt legate de barajul auxiliar de urgență, care, ca urmare a acțiunii de eroziune a apei, a început de sâmbătă să lase apa să treacă.

Autoritățile au organizat o deversare controlată a 2.830 metri cubi pe secundă din rezervorul bazinului pentru a scădea nivelul apei, ceea ce a permis să oprească duminică seară scurgerea către rezervorul auxiliar, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului resurselor de apă, Doug Carlson, citat de cotidianul Sacramento Bee.

Chiar dacă pentru moment pericolul pare îndepărtat, ordinul de evacuare a rezidenților este menținut de autorități care evaluează de asemenea gradul de rezistență al barajului principal, concomitent cu cel al digului auxiliar, care este de asemenea în pericol.

”În prezent nu se mai pierde apă din digul auxiliar, chiar dacă situația s-a stabilizat, mai sunt încă destule necunoscute”, a declarat duminică în timpul unei conferințe de presă Kory Honea, șeriful comitatului din Butte. ”Nu ne aflăm în punctul de a lua decizii dacă este sau nu sigur ca oamenii să revină în zona respectivă”, a precizat el.

Circa 188.000 de persoane au primit ordin de evacuare duminică după amiază, iar în mesajul postat pe rețeaua Facebook se cere evacuarea imediată din zonele cele mai joase ale orașului Oroville (în jur de 20.000 de persoane) și din zonele situate în aval. Biroul șerifului din Butte, unde este situat barajul, avertizează că o situație periculoasă se află în faza de dezvoltare în apropiere de digul auxiliar al barajului Oroville.

Guvernatorul statului, Jerry Brown, a emis un decret prin care cere întărirea serviciilor de urgență din zona vizată.

Potrivit cotidianului Sacramento Bee, 23.000 de soldați din Garda Națională au primit ordinul să fie pregătiți pentru a fi desfășurați în zonă. Este cea mai mare mobilizare a Gardei Naționale în statul California de la mișcările de stradă din Los Angeles din 1992 după ce a fost dat verdictul în afacerea Rodney King.

Barajul Oroville, care a fost construit în șapte ani, este în funcțiune din 1968 și colectează apele râului Feather. Chiar dacă este mai puțin cunoscut decât celebrul Hoover Dam (221 de metri), în apropiere de Las Vegas, digul său de 235 de metri îl face să fie cel mai înalt din Statele Unite ale Americii.

Related Articles

Back to top button