Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorii ţărilor-partenere de dezvoltare ale Republicii Moldova: statele-membre ale UE, SUA, Turcia, Elveţia, la care au participat şi membrii Cabinetului de miniştri, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.
Premierul a menţionat că această platforma comună de discuții este importantă pentru a efectua un schimb de opinii asupra ultimelor evoluții din ţară şi a trasa priorităţile pentru viitor.
În context, Pavel Filip a vorbit despre principalele realizări ale anului 2016, între care, încheierea unui nou Acord cu FMI, alături de deblocarea ajutorului din partea UE și altor parteneri bilaterali, precum România, adoptarea pachetului de legi reformatoare, care a permis consolidarea transparenţei sectorului financiar-bancar, al justiției, reducerea barierelor pentru mediul de afaceri, precum şi realizarea Planului Naţional de Acţiuni privind implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru 2014-2016 la nivel de peste 87%.
“Anul 2016 a fost un an de gestionare a crizei și de stabilizare a situației. 2017 va fi anul creșterii şi al investițiilor”, a spus Pavel Filip.
Printre priorităţile agendei de reforme stabilită de Guvern, Premierul a evidenţiat reforma administraţiei publice, în domeniul sănătăţii, în sistemul de achiziții publice, a ocupării forţei de muncă, a sistemului de salarizare în sectorul bugetar.
“Multe din reforme sînt nepopuliste, dureroase și ambițioase, dar absolut necesare pentru a îmbunătăţi calitatea vieții cetăţenilor Republicii Moldova. Ne vom ține de ele, încercînd să comunicăm cît mai eficient, atît reformele în sine, cît şi sprijinul UE. Pentru mine e foarte important să facem din nou UE populară în Republica Moldova”, a subliniat Prim-ministrul.
Pavel Filip a solicitat partenerilor de dezvoltare ca la stabilirea noului cadru de parteneriat strategic să se ţină cont de agenda de reforme a Guvernului, menţionînd că este important ca Moldova sa fie ajutată anume acolo unde are nevoie prioritar de susţinere.
În acelaşi timp, şeful Executivului a reiterat că drumul european rămîne proiectul nostru de ţară, de interes național, iar guvernarea va face tot ce îi stă în puteri pentru a întoarce încrederea cetăţenilor în parcursul european şi în UE.
La rîndul lor, diplomaţii au mulţumit pentru invitaţia de a avea acest schimb de opinii asupra agendei de reforme a Guvernului şi au încurajat autorităţile să continue eforturile pentru a întoarce încrederea cetățenilor în parcursul european al Republicii Moldova, pentru ca acesta să devină palpabil pentru toţi cetăţenii ţării. Ambasadorii şi-au exprimat disponibilitatea de a susţine Guvernul în implementarea cu succes a reformelor, care au drept scop îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei.