R. Moldova se situează pe poziția 110 în clasamentul mondial al libertăţii economice, cu o treaptă mai sus decît în 2016
Republica Moldova a fost plasată pe locul 110 din 180 de țări într-un clasament elaborat de Fundaţia americană Heritage şi revista The Wall Street Journal, în funcție de indicele libertății economice, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naționale, relatează MOLDPRES cu referire la raportul „2017 Index of Economic Freedom” (Indicele Libertăţii Economice).
Economia moldovenească este considerată drept „în cea mai mare parte lipsită de libertate” şi înregistrează un scor de 58 de puncte dintr-un total de 100, cu 0,6 puncte mai multe decît anul trecut.
Potrivit indicelui libertății economice, Republica Moldova se clasează pe locul 41 din 44 de state din Europa, iar scorul său total este sub media regională (68 de puncte) şi globală (60,9 puncte). Moldova se plasează imediat după Slovenia, Serbia și Belarus și devansează Rusia, Grecia și Ucraina în topul european. Raportul menționează că economia moldovenească a înregistrat ”succese notabile la categoriile libertatea comerțului, politicile privind taxele și politica fiscală”.
”Republica Moldova și-a revenit treptat de la o încetinire economică accentuată în ultimii trei ani, la o creștere determinată în mare măsură de consumul bazat de remitențe și expansiunea modestă a creditului. A fost dat un nou impuls îmbunătățirii mediului de afaceri și continuării liberalizării regimului comercial”, se arată în raportul Heritage Foundation.
Totodată, experții constată că rămîne fragilă tranziția spre o economie de piață. Angajamentul guvernului de îmbunătățire a climatului de afaceri și promovării libertății economice nu este totdeauna ferm. Sectorul public joacă încă un rol dominant în economie, iar sistemul judiciar rămîne vulnerabil la interferențe politice și corupție, mai constată autorii raportului.
Republica Moldova a înregistrat scoruri foarte scăzute în domeniile ”drepturile de proprietate” (49,6 puncte), ”eficiența judiciară” (23,9 puncte) și ”integritatea guvernării” (28,6 puncte). În raport se menționează că Moldova are legi care protejează în mod formal drepturile de proprietate, un sistem de înregistrare a titlurilor de proprietate, însă eforturile de reformă sînt ineficiente din cauza lipsei de fonduri, iar un scandal bancar ”a subliniat amploarea corupției”.
Pe de altă parte, Moldova a fost apreciată la nivelul țărilor din fruntea clasamentului la indicatorii ”povara impozitară) (86,1 puncte). ”libertatea fiscală” (90,6 puncte) și ”libertatea comerțului” (80 puncte), domenii în care economia moldovenească este calificată drept pe deplin liberă.
Republica Moldova a avut o evoluţie impresionantă în anii 2002-2004, cînd în 2002 a urcat de pe poziţia a 120-a pe 105, respectiv 92, în anul 2003, iar în anul 2004 a avansat cu încă 13 poziţii. În anul 2005 Republica Moldova a fost plasată pe locul 77, iar în 2006 – pe poziţia 83. Cel mai jos indice al libertăţii economice Republica Moldova l-a avut în 1995, când economia moldovenească a fost apreciată drept una reprimată.
Libertatea economică este evaluată în 10 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comerţului, libertatea fiscală, libertatea faţă de intervenţia guvernului, libertatea monetară, a investiţiilor, financiară, a pieţei muncii, pentru respectarea drepturilor de proprietate, absenţa corupţiei. O economie este cu atît mai liberă, iar intervenţia statului mai mică, cu cît indicele este mai înalt.
Pe primele trei locuri în topul mondial se află Hong Kong, Singapore şi Noua Zeelandă.