Sanatate
Conf. univ. dr. Speranta Schmitzer: Blefaroplastia, recomandata in cazul unui exces cutanat cu localizare la nivelul pleoapelor
Pleoapele sunt structuri cu tegument diferit de cel al restului corpului, iar în cazul acestora orice exces poate să ducă la tulburări de statică palpebrală.
Pentru a reface pleoapele superioare și inferioare după un exces cutanat, medicii au la îndemână blefaroplastia. Aceasta este o operație oftalmologică prin care un exces de grăsime la nivelul pleoapei superioare sau inferioare se îndepărtează.
„Blefaroplastia reprezintă refacerea pleoapei superioare și inferioare după un exces cutanat. Excesul de grăsime la nivelul pleoapei superioare sau inferioare trebuie îndepărtat și se reface prin această operație care constă în excizia acestui exces cutanat și a grăsimii care herniază (grăsimea din spatele globului ocular găsește zone de rezistență mai slabe și atunci herniază în afară). Această operație e făcută și de chirurgii plasticieni. Trebuie menționat că pleoapele au o structură specială, un tegument special, iar orice exces poate să ducă la tulburări de statică palpebrală. Dacă ai scos prea mult (adică ai excizat țesut cutanat mai mult), pleoapa se poate resfrânge în afară sau poate să aibă o serie de tracțiuni, tulburări funcționale, nu numai estetice”, a explicat într-un interviu acordat www.SănătateaTv.ro, conf. univ. dr. Speranța Schmitzer, medic primar Oftalmologie.
Operația se poate face la orice vârstă, în funcţie de momentul apariţiei excesului cutanat sau a malformației. Există însă anumite reticenţe în ceea ce priveşte efectuarea blefaroplastiei în cazul fumătorilor. Şi asta din cauză că procesul de cicatrizare este mult mai greoi.
Intervenția chirurgicală se face cu anestezie locală, iar excizia cutanată se poate face fie cu un electrocauter, cu unde de radiofrecvență, cu laser, fie cu lamă sau bisturiu.
„Este indicat să operezi cu lama, pentru că folosind alte tipuri de aparate acestea pot să ducă la ușoare nevralgii în timp, la o sensibilitate a tegumentului, la o cicatrizare nu tocmai foarte frumoasă imediat post-operator. Pacientul se pansează sau i se pun niște strip-uri (niște benzi pe linia de sutură), după care merge acasă, își aplică gheață pe zona perioculară. Există riscul să facă hematoame, acum depinde de modul cum cicatrizează, cum coagulează sângele”, a mai adăugat conf. univ. dr. Speranţa Schmitzer.
Pentru un proces de vindecare corect, pacientul trebuie să fie atent în primele zile după operație și să respecte anumiți pași. Potrivit specialistului, în primele trei zile pacientul trebuie să stea culcat, să evite să stea în poziție verticală, și să țină gheață pe ochi.
Sursa: |