Președintele american Donald Trump a încercat duminică să explice ce a vrut să spună cu o zi în urmă atunci când a declarat sâmbătă că este periculos să primești refugiați, oferind ca exemplu Suedia, despre care a lăsat să se înțeleagă că a fost vineri ținta unui atentat terorist, fapt care nu s-a produs însă în realitate, transmite DPA.
”Declarația mea despre ceea ce se întâmplă în Suedia se referea la o poveste care a fost difuzată de @FoxNews cu privire la imigranți&Suedia”, a scris pe Twitter liderul american.
Este absolut neclar la ce poveste face referire Trump, însă ediția de vineri noaptea a emisiunii ‘Tucker Carlson Tonight’ difuzate de canalul de televiziune FoxNews a inclus un interviu cu producătorul de filme documentare Ami Horowitz despre probleme legate de imigrația în Suedia.
O serie de oficiali suedezi au respins comentariile făcute în documentar, potrivit cărora Suedia suferă de pe urma unei explozii a criminalității după ce țara scandinavă a primit sute de mii de refugiați în ultimii ani.
Magnus Ranstorp, cercetător specializat în terorism în cadrul Universității de Apărare din Suedia, a scris pe Twitter, după ce s-a uitat la clip, că este vorba de ‘știri false’.
„Uitați-vă ce se întâmplă în Germania. Uitați-vă ce s-a întâmplat ieri seară în Suedia. Suedia, cine ar fi crezut? Suedia. Au primit numeroși refugiați, iar acum au probleme la care nu s-ar fi gândit niciodată”, a afirmat Trump sâmbătă seară în Florida, într-un discurs virulent în apărarea politicii sale anti-refugiați.
El a invocat de asemenea atentatele, de această dată reale, de la Bruxelles, Nisa și Paris.
Imediat, această informație falsă a devenit virală pe Twitter, sub hashtag-urile #lastnightinSweden (‘ieri seară în Suedia’) și #SwedenIncident (‘incident în Suedia’).
Contul oficial național @sweden, care este administrat în fiecare săptămână de câte un alt cetățean suedez, a primit circa 800 de întrebări în patru ore. „Nu. Nimic de acest fel nu s-a întâmplat în Suedia. Nu a avut loc niciun atac terorist”, a răspuns responsabilul din această săptămână, o mamă bibliotecară.
Tabloidul suedez Aftonbladet a prezentat o listă a principalelor evenimente petrecute vineri noaptea în Suedia, printre care o furtună de zăpadă în nordul țării.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe suedez, Catarina Axelsson, a declarat pentru DPA că ambasada Suediei la Washington i-a solicitat părții americane clarificări în urma comentariilor controversate făcute de Trump. ”Așteptăm cu nerăbdare să informăm administrația SUA în legătură cu imigrația și politica de integrare din Suedia”, a menționat Axelsson într-o postare pe Twitter.
Un mesaj în limba suedeză postat duminică pe contul de Twitter al Ministerului de Externe de la Stockholm a amintit că ‘post-truth’ a fost cuvântul internațional al anului 2016 în dicționarul limbii engleze realizat de Universitatea Oxford.
Termenul descrie convingerile emoționale și personale care sunt mai influente decât faptele în modelarea opiniei publice. El a devenit comun după referendumul din Marea Britanie privind oportunitatea ieșirii țării din Uniunea Europeană, desfășurat în iunie anul trecut, și după campania electorală extrem de polarizată care a precedat alegerile prezidențiale din noiembrie 2016 din Statele Unite.