Obezitatea în rândul copiilor este moștenită în mare parte de la părinți
Circa 35-40% din indicele de masă corporală (IMC) – care arată cât de grasă sau de slabă este o persoană – sunt moștenite de la părinți, iar, în cazul majorității copiilor obezi, valoarea crește la 55-60%, după cum informează luni MedicalXpress.
Un studiu realizat de o echipă de oameni de știință britanici de la Universitatea din Sussex, publicat în jurnalul ”Economics & Human Biology”, arată că circa 35-40% din IMC sunt moștenite de la părinți, valoare ce poate crește la 55-60%. Pentru această cercetare au fost folosite informații legate de înălțime și greutate de la 100.000 de copii și de la părinții acestora, din șase țări: Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, China, Indonezia, Spania și Mexic.
Cercetătorii au descoperit că transmiterea intergenerațională a IMC are o valoare aproximativ constantă, de circa 0,2 per părinte — IMC al fiecărui copil fiind, în medie, 20% moștenit de la mamă și 20% de la tată.
Tiparul observat este considerat remarcabil de consistent în toate țările studiate, indiferent de stadiul de dezvoltare economică al acestora, de gradul de industrializare sau tipul de economie, după cum subliniază autorul principal al lucrării, profesor Peter Dolton de la Universitatea din Sussex. ”Dovada noastră vine după cernerea informațiilor prelevate din mai multe zone ale lumii, cu tipare diferite de nutriție și obezitate — de la una dintre cele mai obeze populații, SUA — până la două dintre țările cu cea mai mică rată de obezitate din lume, China și Indonezia”, a spus cercetătorul. ”Acest lucru ne oferă o perspectivă importantă și rară asupra modului în care obezitatea este transmisă peste generații, atât în țările dezvoltate cât și în cele aflate în curs de dezvoltare. Am descoperit că procesul de transmitere intergenerațională este același în toate țările”, a completat Dolton.
În plus, cercetătorii au descoperit că ”efectul parental” este cel mai scăzut în cazul copiilor cei mai slabi și cel mai mare în cazul copiilor cei mai afectați de obezitate. În cazul celui mai slab copil, valoarea IMC provine în proporție de 10% de la mamă și de 10% de la tată. În situația celui mai gras copil, acest procent de transmitere e de aproape 30% pentru fiecare dintre părinți. ”Copiii cu părinți obezi au un risc mult mai mare de a deveni chiar ei obezi când cresc mari — efectul parental este cel puțin dublu pentru majoritatea copiilor obezi față de cei mai slabi”, a declarat Dolton.
În opinia cercetătorilor, această descoperire ar putea avea consecințe asupra sănătății copiilor la nivel mondial deoarece ”rescrie” modul în care este privită obezitatea — nu doar ca un rezultat al deciziilor unui individ, ci și ca urmare a ”moștenirii sale genetice”.