Plenul Senatului a adoptat cu 110 voturi pentru, 9 abțineri și un vot împotrivă proiectul de lege pentru respingerea OUG 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.
Senatul și-a însușit, cu 113 voturi ‘pentru’ și șapte abțineri, raportul favorabil cu amendamente întocmit de Comisia juridică, prin care a fost modificat atât titlul, cât și articolul unic al proiectului de lege referitor la OUG 13 în sensul respingerii acesteia.
În timpul dezbaterilor din plenul Senatului, secretarul de stat din Ministerul Justiției, Mariana Moț, a precizat că Guvernul susține abrogarea OUG 13/2017. „Guvernul susține adoptarea proiectului de lege privind respingerea OUG 13/2017 cu amendamentul adoptat în Comisia juridică privind modificarea titlului legii și a articolului unic”, a spus reprezentantul MJ.
Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că nu și-a putut „permite să patroneze” o ședință a Camerei superioare în care este adoptată o lege de respingere a unei ordonanțe abrogate.
„Suntem astăzi în fața unei premiere absolute prin care Senatul urmează să adopte o lege de respingere a unei ordonanțe care este abrogată, deci care nu mai produce efecte juridice. E ceva care, pentru mine, este inexplicabil. (…) L-am rugat pe colegul Bădălău să conducă această ședință a Senatului pentru că eu, în calitate de președinte, nu cred că îmi pot permite să patronez premiera de care am vorbit. Îi mulțumesc dlui Bădălău și vă anunț că nu am să votez. Îi rog pe colegii mei din grupul ALDE să procedeze cum consideră de cuviință”, a declarat acesta.
Și senatorul PMP Traian Băsescu, fost șef al statului, a susținut că nu a auzit, din experiența sa, de abrogarea unei ordonanțe deja abrogată printr-o altă lege și că acest lucru va crea un precedent. „Noi am făcut un lucru inedit. Este prima dată. Am fost și eu în două legislaturi deputat, iată că sunt și în a treia legislatură senator. Nu am auzit de abrogarea unei ordonanțe, a unei legi, gata, deja abrogată, printr-o altă lege”, a spus el.
Liderul grupului senatorilor UDMR, Cseke Attila, a ținut să precizeze că, în opinia sa, Parlamentul trebuie să devină „într-adevăr unica putere legiuitoare în România”.
„Vrem să nu mai intervină prin OUG mai ales pe domenii de acest gen, cum sunt Codul penal și cel de procedură penală. Deciziile CCR trebuie transpuse în legislație, transpuse toate, nu una — două cum ne place sau nu ne place. Și această transpunere în mod evident să se facă și aici vom avea și noi o responsabilitate de aici încolo, trebuie să se facă așa cum scrie în Constituție — în 45 de zile”, a precizat acesta.
Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunțat că grupul parlamentar al liberalilor va susține adoptarea raportului Comisiei juridice și, implicit, respingerea Ordonanței de urgență 13/2017, exprimându-și speranța că pe viitor „mirosul ăsta de interes personal din diverse reglementări va fi lăsat deoparte”.
„Cert este că OUG 13 trebuia să aibă astăzi o lege de respingere. Indiferent că unii cred că revoluționăm parcursul legislativ sau nu, credeți-mă că nu este nicio revoluție. O ordonanță venită în Parlament, dacă veți studia Constituția, veți constata că trebuie să fie urmată de un parcurs legislativ, o lege de aprobare sau o lege de respingere, cu sau fără amendamente, cu efectele reglementate. Ca atare, din punct de vedere al votului, PNL va susține acest raport pe legea de respingere a ordonanței cu speranța că vom avea înțelepciunea la un moment dat să credem că dacă am câștigat alegerile nu înseamnă că tot ce facem noi trebuie făcut așa doar pentru că dl Dragnea sau altcineva din conducerea coaliției ne spune să facem, că mirosul ăsta de interes personal din diverse reglementări va fi lăsat deoparte și că vom pune alt fel de interes — public, de exemplu, deasupra interesului particular”, a declarat Gorghiu.
Senatorul USR George Dircă s-a declarat „siderat” de dezbaterea Senatului pe marginea OUG 13 și a reamintit faptul că doar grupul Uniunii Salvați România a venit cu propuneri de amendamente atât pentru proiectul de lege referitor la OUG 13, cât și pentru OUG 14.
„Constat cu stupoare că de la această tribună prezentați jumătățuri de adevăr și, în acest sens, vă reamintesc că abuzul în serviciu există și este legiferat, iar CCR a pronunțat o decizie de interpretare. În acest moment, instanțele în România condamnă pentru abuzul în serviciu. Pe de altă parte, nu noi ne jucăm aici, ci Guvernul Grindeanu se joacă. Guvernul se joacă de-a ordonanțele 13 — 14. Sunt siderat, domnilor, sunt siderat de ce se întâmplă în această sală. Tot noi, cei care suntem la primul mandat, cei care suntem tineri, suntem singurii care am adus amendamente la OUG 13, cât și la OUG 14, pentru a le îndrepta și pentru a minimiza pe cât posibil riscul ca acestea să fie declarate neconstituționale”, a spus senatorul USR.
Președintele de ședință, vicepreședintele social-democrat al Senatului, Niculae Bădălău, a afirmat că întreaga dezbatere pe tema Ordonanței 13/2017 „a fost pe nimic” câtă vreme Camera superioară „abrogă ceva ce a fost abrogat”.
„Vreau să vă spun un lucru fără să fiu subiectiv, câtuși de puțin. (…) Am asistat la cei mai mari juriști ai țării — procurorul general, doamna procuror șef al DNA, un ministru care a propus această ordonanță, un președinte de țară care propune altă ordonanță care să o abroge pe prima. Am avut o mișcare de stradă pentru că s-a lansat, pentru că a fost această ordonanță băgată, am avut colegii politici de la USR care s-au cazat în Camera Deputaților (…) și la sfârșit vine un judecător care spune că de fapt toată această bătaie și dezbatere a fost pe nimic, pentru că nu exista. Și asta e nedumerirea mea, cu recunoașterea că nu sunt jurist. Și astăzi vine și Senatul și abrogă ceva ce a fost abrogat. Adică tot nimic. Și, la sfârșit, stau să mă gândesc, așa cum vă spuneam, că totuși și partea asta juridică e ceva științific, e ceva fix, ceva pe care poți să îl citezi și să îl aplici. Și singura concluzie pe care pot să o trag e că totuși trebuie să consultăm niște ingineri cu privire la partea juridică a țării”, a spus Bădălău de la tribuna Senatului.