Cartea „Ura din ochii vulpii” de Dinu Săraru, lansată la București

Cartea „Ura din ochii vulpii” scrisă de Dinu Săraru, apărută la Editura RAO, a fost lansată, marți, la București.

Volumul pornește de la evenimente reale și oferă cititorilor posibilitatea de a fi martorii unor experiențe trăite de autor în perioada în care era director al Teatrului Mic, înainte și după căderea comunismului.

„Cartea cred că este adevărată și acum și în viitor. Izvorăște din istoria Teatrului Mic și personajele ar putea fi recunoscute, dar eu nu recunosc că sunt ele, și istoriile de acolo sunt adevărate. Se pomenește de spectacole celebre ale Teatrului de pe Sărindar (Teatrul Mic — n.r.) și se povestește despre o vânătoare noaptea, la vulpi. (…) Este o carte document, este și o carte de conștiință și o carte de datorie, de recunoștință și, în acel timp, de răcorire sufletească”, a afirmat Dinu Săraru.

El a precizat că a ales să scrie acum „povestea vulpii” deoarece aceasta îl obsedează de 30 de ani, la fel ca și povestea Teatrului Mic.

„S-au împletit întâmplător aceste povești și le-a stat bine la un loc în roman, pentru că povestea care ține de vulpe este, pe de o parte, adevărată în esență și, pe de altă parte, este fabulația mea. A stat foarte mult la dospit și sper să mă fi ușurat. (…) Cartea asta mă obsedează de peste 30 de ani. Aveam nevoie de ea ca să mă răcoresc, aveam nevoie de ea ca să plec din lumea asta cu iertarea făcută”, a mărturisit scriitorul.

„Ura din ochii vulpii” este o carte documentar-artistică, a spus scriitorul Ștefan Mitroi.

„Nu este o carte document, este o carte, aș zice eu, documentar-artistică. Este o carte de ficțiune, un roman, un miniroman, în care sunt și inserții de eseu și sunt scrisori care nu țin de ficțiune, țin de realitate. Sunt chiar scrisorile alea, de atunci, din timpul real, de dinainte de ’89, când autorul era director al Teatrului Mic, fiindcă despre ce s-a întâmplat în ultimii ani acolo este vorba în această carte, dar nu numai acolo. Este o scenă de vânătoare care face ca romanul să se termine la o altitudine foarte mare, deși geograficește vorbind se termină într-o câmpie din preajma Dunării, într-o iarnă, la o vânătoare de iepuri, dar vânează o vulpe. În ceea ce privește ura, să-l credem pe autor, rămâne doar în ochii vulpii”, a afirmat Mitroi.

Coperta, concepția grafică și ilustrațiile au fost create de graficianul și sculptorul Mircia Dumitrescu.

Printre cei care au fost prezenți la eveniment s-au numărat actorii Dan Puric și Costel Constantin, Ovidiu Enculescu, directorul Editurii RAO.