Sanatate
Studiu: Dozele crescute de vitamine din complexul B pot reduce simptomele schizofreniei
Dozele crescute de vitamine din complexul B pot contribui la reducerea simptomelor schizofreniei, potrivit unei meta-analize a Universității Manchester. Mai precis, vitaminele B6, B8 și B12 s-au dovedit a fi mai eficiente în contracararea simptomelor schizofreniei, decât doar terapia standard.
Meta-analiza a constat în revizuirea a 18 studii în care erau analizate efectele vitaminelor din complexul B asupra a 832 de pacienți cu diagnosticul de schizofrenie, se precizează într-un comunicat al universității engleze. Pacienții primeau tratament antipsihotic și continuau să aibă simptome ale bolii.
Concluziile cercetătorilor au arătat că persoanele care luau în mod constant vitamine B în doze crescute sau mai multe vitamine combinate prezentau simptome psihiatrice reduse, în timp ce în cazul persoanelor schizofrenice care utilizau doze mai mici de vitamine, acestea erau ineficiente.
În plus, o altă concluzie a fost și faptul că aportul de vitamină B ar putea avea cele mai benefice rezultate atunci când se administrează de timpuriu (până se dezvoltă boala), datorită faptului că eficiența cea mai crescută în reducerea simptomelor schizofreniei a fost observată la pacienții care erau diagnosticați de scurt timp.
Schizofrenia afectează cel puțin 21 de milioane de persoane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Din totalul cazurilor de boală aproximativ 12 milioane se înregistrează în rândul bărbaților, cu manifestări care încep din timpul copilăriei.
Printre simptomele pe care o persoană cu această boală psihiatrică le acuză se află prezența halucinațiilor (persoana vede, aude sau simte că sunt lucruri sau persoane acolo unde în realitate nu există), credințele false sau suspiciuni că sunt urmărite de cineva, dar și prezența și manifestarea unui comportament anormal (purtarea unor haine neadecvate locului sau neîngrijirea, vorbirea incoerentă, mormăitul sau râsul de sine), indică OMS. Schizofrenia este considerată o boală prin care apar distorsiuni în gândire (cogniție), percepție, emoții, limbaj, comportament.
Sursa: |