Jurnalist german reținut în Turcia: Berlinul îl convoacă pe ambasadorul turc

 

Ministerul german al Afacerilor Externe l-a convocat marți pe ambasadorul turc pentru a protesta împotriva arestării preventive a corespondentului în Turcia al cotidianului german Die Welt pentru propagandă ‘teroristă’, acest caz fiind o nouă sursă de tensiune între Germania și Turcia, relatează AFP.

‘Ca urmare a arestării preventive a jurnalistului Deniz Yucel, ambasadorul Turciei a fost convocat (de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Walter Lindner) la cererea ministrului’ de externe Sigmar Gabriel, a anunțat ministerul pe contul său de Twitter.

Proteste sunt prevăzute să aibă loc marți în mai multe orașe din Germania după ce un tribunal turc a ordonat luni ca ziaristul Deniz Yucel, corespondent al ziarului german Die Welt în Turcia, să fie arestat preventiv în timpul procesului său, acesta fiind acuzat între altele de propagandă pentru o organizație teroristă, notează DPA.

Protestele ar urma să aibă loc în Berlin, Bielefeld, Bremen, Frankfurt, Hanovra, Hamburg, Koln, Leipzig, Munchen, precum și în orașele austriece Viena și Graz și în orașul elvețian Zurich.

Ziaristul Deniz Yucel, care are dublă cetățenie, turcă și germană, a fost reținut pe 14 februarie ca suspect de afiliere la o organizație teroristă și a fost arestat oficial luni seara, atrăgând critici în Germania. Autoritățile turce au formulat și alte acuzații la adresa lui, în cadrul unei campanii mai largi împotriva presei, după instituirea stării de urgență ca urmare a puciului eșuat din iulie 2016.