Bolile cronice netransmisibile si medicina viitorului

Bolile cronice netransmisibile care includ bolile cardiovasculare, diabetul și obezitatea, bolile pulmonare și cancerulreprezintă principalele cauze de mortalitate la nivel mondial. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, aproximativ 38 de milioane de persoane mor anual din cauza acestor afecțiuni.
Toate grupele de vârstă pot fi afectate de bolile cronice netransmisibile, însă acestea apar, cel mai des, la adulți. Al VI-lea Congres Naţional dedicat Bolilor Cronice Netransmisibile, a reunit cei mai reputaţi specialişti în domeniu, care au prezentat informaţii de ultimă oră referitoare la managementul clinic al celor mai frecvente afecţiuni cronice netransmisibile.
Bolile cronice netransmisibile au consecinţe economice uriașe, atât în ţările în curs de dezvoltare, cât şi în ţările dezvoltate, acolo unde rata acestor afecțiuni este mai mare. În acest context inițiative precum elaborarea unui plan global de prevenţie şi control al bolilor cronice netransmisibile au fost deja lansate.
Bolile cardiovasculare ocupă primul loc la capitolul mortalitate provocată de boli cronice netransmisibile, cu 17,5 milioane de decese anual. Acestea sunt urmate de cancere, cu 8,2 milioane de decese și de bolile respiratorii, cu 4 milioane de decese.

Diabetul ocupă în rândul bolilor cronice netransmisibile al patrulea loc la capitolul mortalitate, cu 1,5 milioane de decese anual, la nivel mondial, fiind asociat frecvent cu obezitatea. De aici, interesul major acordat de specialiști diabezității.