Externe

Franța/prezidențiale: Penelope Fillon și-a sfătuit soțul să „continue până la capăt”

Penelope Fillon, soția candidatului dreptei la alegerile prezidențiale franceze, spune că l-a sfătuit pe soțul său, François Fillon, să „continue până la capăt” și subliniază „determinarea” acestuia, într-un interviu pentru săptămânalul Le Journal du Dimanche, relatează AFP.

În primul său interviu după izbucnirea, la sfârșitul lunii ianuarie, a cazului privind posibilele angajări fictive, soția candidatului dreptei afirmă că i-ar fi spus acestuia „că trebuie să continue până la capăt” în ciuda dificultăților, „fiecare zi”, dar „el este cel care va decide”.

„Doar el poate fi președinte. A fi capabil să înduri așa ceva este o dovadă de curaj remarcabil. Este singurul candidat care are experiența, viziunea, proiectul și determinarea necesară pentru a conduce Franța”, a spus Penelope Fillon, care a asigurat că soțul său „nu i-a cerut” să vorbească și nici ea „nu i-a cerut acestuia permisiunea”.

Afirmând că ea „se adaptează la orice”, soția fostului prim-ministru a adăugat că ar fi „mândră să-l însoțească” pe acesta dacă ar deveni președinte al Republicii. „Îl voi însoți oricum oriunde va merge”, a spus aceasta. „Sunt cu François de 36 de ani și voi fi tot timpul care ne rămâne de trăit”, mărturisește Penelope Fillon, într-un alt pasaj, după ce a dezmințit zvonuri de spitalizare sau divorț.

În același interviu, aceasta a mai declarat că a îndeplinit „sarcini foarte variate” în calitate de colaboratoare parlamentară a soțului său și a dat asigurări că a furnizat anchetatorilor dovezi ale realității activităților sale.

„Am transmis prin avocatul meu documente anchetatorilor”, a declarat doamna Fillon, „scrisori cu adnotări care dovedesc că au trecut pe la mine, schimburi de e-mailuri cu alți colaboratori ai soțului meu”.

Ea a adăugat că a „regăsit multe documente din perioada 2012-2013, dar puține din anii anteriori lui 2007”. „Cine păstrează documente de acest gen datând de acum zece, 15 sau 20 de ani?”, a întrebat Penelope Fillon.

Aceasta a punctat și că are „studii de drept și de literatură”. „M-a șocat să se poată crede că eram o ignorantă și o imbecilă. Dar eu puteam suporta asta. Ceea ce nu pot să suport este insulta față de soțul meu indusă de aceasta. François are un mare respect pentru femei, în general, și pentru mine, în particular. Asta mă determină să răspund”, a declarat Penelope Fillon, pentru Le Journal du Dimanche.

Asediat din toate părțile, candidatul dreptei, François Fillon, le-a cerut sâmbătă susținătorilor săi să nu se lase „intimidați”.

„Vor să să vă intimideze. Nu abdicați, nu renunțați niciodată”, a îndemnat Fillon, în fața unei săli pe jumătate plină din regiunea pariziană.

În sânul dreptei, dezertările se țin lanț după anunțul privind probabila inculpare a candidatului, pe 15 martie, în afacerea prezumtivelor angajări fictive ale soției și celor doi copii ai săi.

După purtătorul de cuvânt, a venit rândul directorului său de campanie, Patrick Stefanini, să anunțe că va renunța la funcție, duminică seara, la finalul unei adunări de susținere a lui François Fillon, convocată în plin centrul Parisului, nu departe de Turnul Eiffel.

Toți ochii se vor îndrepta spre această manifestație, al cărei grad de reușită va permite măsurarea susținerii populare de care dispune încă Fillon, care a sărbătorit sâmbătă a 63-a aniversare.

Adunarea de duminică a fost criticată de mai mulți membri ai partidului său, care se tem de alunecarea spre o punere în cauză a justiției și lăsarea unei impresii de neîncredere în instituțiile statului.

După apartamentul său parizian joi, conacul familiei Fillon din Sarthe (vest) a fost percheziționat vineri.

Împărțit în două, partidul său, Republicanii, a devansat cu 24 de ore o ședință a comitetului politic, care va avea loc luni seara „pentru a evalua situația”.

În ultimele zile, mai multe personalități din tabăra sa i-au cerut lui Francois Fillon să se retragă și să lase locul lui Alain Juppe, fost premier.

Învins în mod clar de Fillon în al doilea tur al alegerilor primare ale dreptei și centrului din noiembrie trecut, Juppe, 71 de ani, a transmis că nu va candida decât cu condiția ca Fillon să se retragă singur iar partidul să îi acorde o susținere unanimă.

Fostul premier francez Alain Juppe, în prezent primar al orașului Bordeaux, ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale dacă l-ar înlocui pe actualul candidat al dreptei, François Fillon, arată un sondaj publicat vineri, informează agenția EFE.

Institutul care a realizat acest sondaj afirmă că ancheta sociologică a fost efectuată miercuri și joi, după ce Fillon a fost chemat în fața instanței în vederea unei posibile inculpări în dosarul privind presupusele locuri de muncă fictive ale soției sale, Penelope, și ale celor doi copii ai săi.

În acest sondaj, Alain Juppe este cotat cu 26,5% din intențiile de vot. Urmează centristul Emmanuel Macron, cu 25%, și lidera extremei drepte, Marine Le Pen, cu 24%. Dacă Fillon și-ar menține candidatura, conform sondajelor el ar fi eliminat din primul tur, iar în turul al doilea s-ar confrunta Macron și Le Pen.

François Fillon era considerat inițial favoritul alegerilor prezidențiale, situație care s-a schimbat după ce în urma unor informații apărute în presă s-a declanșat scandalul cunoscut sub numele de ‘Penelopegate’.

Penelope Fillon, fără profesie cunoscută și mereu departe de activitățile politice ale soțului ei, ar fi primit circa o jumătate de milion de euro între anii 1998 și 2012, ca atașat parlamentar al lui François Fillon și al supleantului acestuia în Adunarea Națională, fără să lucreze însă efectiv acolo. Ea ar mai fi primit bani și pentru un alt loc de muncă fictiv la o publicație literară patronată de un prieten vechi al lui François Fillon. Ulterior au apărut informații conform cărora și cei doi copii ai lui Fillon ar fi avut de asemenea locuri de muncă fictive.

Alain Juppe ar fi transmis în anturajul său că este dispus să-l înlocuiască pe Fillon, dar acesta din urmă a susținut până în prezent că nu își va retrage candidatura, chiar dacă va fi inculpat, insistând că ‘numai votul și nu o procedură judiciară poate decide cine va fi viitorul președinte’ al Franței.

Vorbind despre un ‘asasinat politic’, el consideră că se încalcă statul de drept și a sugerat că acest scandal a fost orchestrat cu scopul de a-l scoate din cursa prezidențială, acuzând totodată presa că s-a transformat într-un purtător de mesaj al acuzatorilor lui.

Deocamdată circa 60 dintre membrii campaniei sale au renunțat să-l mai susțină, inclusiv purtătorul său de cuvânt și vicepreședintele echipei de campanie.

Și candidata extremei drepte, Marine Le Pen, este cercetată de justiția franceză, în cazul ei acuzațiile făcând referire la publicarea pe Twitter, în anul 2015, a unor execuții comise de jihadiștii grupării Statul Islamic. La cererea justiției franceze, Parlamentul European i-a ridicat joi imunitatea parlamentară. Dar ea mai are un dosar penal, în care este acuzată că mai mulți asistenți ai europarlamentarilor din formațiunea sa, Frontului Național, angajați oficial la Parlamentul European și plătiți de această instituție au lucrat de fapt la partid.

Related Articles

Back to top button