Alexandru Leahu, Adrian Iorgulescu, Octavian Nemescu, Dumitru Lupu și Horia Moculescu se numără printre laureații Premiilor Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) pe anul 2016.
La cea de-a XXVII-a ediție a acestei gale, desfășurată vineri în Aula Palatului Cantacuzino — Muzeul „George Enescu”, Marele Premiu pentru întreaga activitate de creație a revenit muzicologului și profesorului Alexandru Leahu.
La secțiunea „Muzică Instrumentală și Multimedia”, Premiul pentru Lucrări concertante a revenit compozitorului Adrian Iorgulescu, președintele UCMR, pentru lucrarea „Perc. Concerto, pentru percuție, orchestră de coarde, pian și clarinet”; Premiul pentru Lucrări multimedia — Octavian Nemescu: „BEseptimalT pour 7 heures du soir Etage 4”; Premiul pentru Lucrări camerale — Mihai Măniceanu: „Cantabile e Presto, pentru vioară și pian” și Nicolae Teodorescu: „Muguri și flori, pentru 2 viole”. La aceeași secțiune, premiul de fanfară a fost acordat lui Octavian Luncan pentru piesa „Izvorul Vieții fantezie lirică pentru orchestră de suflători”.
La secțiunea „Muzică Vocală”, pentru Lucrări vocal-simfonice a fost recompensată Livia Teodorescu pentru lucrarea „Ciocănea — Mysterium Tremendum II, cantată pentru mezzosoprană și orchestră, texte religioase”; pentru Lucrări corale ample — Grigore Cudalbu: „Quasi motet, pentru cor mixt, texte religioase”; pentru Lucrări vocal-instrumentale-ex aecvo — Diana Dembinski-Vodă: „Ceva ca rugăciunea, lied pentru mezzosoprană și pian, versuri Marin Sorescu” și Olguța Lupu: „Psalm, pentru mazzosoprană și pian, versuri Tudor Arghezi”.
Premiul Filialei Cluj a UCMR a revenit lui Ionică Pop, pentru lucrarea „3 Lieduri, versuri Grigore Golubeanu”.
Totodată, UCMR i-a premiat la secțiunea Muzică de jazz sau Muzică instrumentală pe Horia Moculescu — „Poate, miniatură pentru pian”; la Melodie sau grupaj de melodii pe Andrei Tudor — „Joy to the world (vocal — instrumental), iar la secțiunea Spectacol (revistă, musical, operetă) premiul i-a revenit lui Dumitru Lupu pentru lucrarea „Adio Chiustenge (musical)”.
La secțiunea Muzicologie, Premiul pentru Sistematică a fost acordat lui Gheorghe Duțică: „Orizonturi componistice românești”; Premiul pentru Istoriografie — Costin Moisil: „Geniu românesc vs. Tradiție bizantină”, iar la Publicistică a fost recompensat criticul muzical Mihai Cosma.
Premiile UCMR reprezintă un eveniment anual important al industriei muzicale românești, fiind valorizată cu această ocazie activitatea unora dintre cei mai importanți creatori ai săi, deopotrivă din mediul academic și din cel al muzicii de divertisment.