Moscova se declară ‘profund îngrijorată’ de recentele teste cu rachete efectuate de Phenian

Moscova este profund îngrijorată în legătură cu testele cu rachete balistice efectuate luni de Coreea de Nord în Marea Japoniei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

‘Categoric, suntem profund îngrijorați — astfel de acțiuni conduc la o creștere a tensiunii în regiune și, bineînțeles, în această situație Moscova solicită reținere din partea tuturor părților’, a afirmat Peskov în cadrul unei videoconferințe cu jurnaliștii.

Coreea de Nord a lansat luni mai multe rachete în Marea Japoniei, au declarat surse militare de la Seul pentru agenția sud-coreeană de presă Yonhap.

Premierul japonez Shinzo Abe, citat de Reuters, a susținut că ar fi vorba de patru rachete, dintre care trei au ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei. Guvernul de la Tokyo a înaintat un protest către Phenian, a precizat el.

Un purtător de cuvânt al executivului nipon a vorbit de „o amenințare gravă la adresa securității naționale”, dar a afirmat că potrivit informațiilor preliminare nu au fost afectate nave sau avioane din zona respectivă.