Ministerul Apărării Naționale (MApN) a demarat procedurile legale de adoptare a unei hotărâri de guvern în vederea abrogării hotărârii privind aprobarea procedurii de achiziție a corvetelor, informează un comunicat de presă al instituției transmis, luni, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, abrogarea HG nr. 906/2016 este motivată de „neîndeplinirea condiției suspensive prevăzute în mod specific în cuprinsul prevederilor art. 2 din actul normativ în cauză”.
„Abrogarea actului normativ în discuție reprezintă, în același timp, o etapă legală necesară în vederea inițierii unei noi proceduri de achiziție, cu respectarea tuturor prevederilor legale în materie, și care să obțină aprobarea prealabilă a Parlamentului României”, precizează MApN.
Ministerul adaugă că programul strategic de înzestrare „Corvetă multifuncțională” rămâne o prioritate majoră a instituției, justificată de interese esențiale de securitate ale României, „urmând ca procedura de achiziție să fie inițiată în cel mai scurt timp posibil, în baza opțiunilor identificate de specialiști din Forțele Navale și din structurile cu responsabilități în achizițiile de armament, în urma aprobării Parlamentului României”.
Vineri, 10 martie, premierul Sorin Grindeanu anunța că Executivul va abroga hotărârea de guvern privitoare la achiziția de corvete, motivând că nu ar fi fost dată în mod legal.
„Trebuia să existe înainte un memorandum care să fie aprobat în Parlament. Orice investiție în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de către Parlament, deci pașii sunt cât se poate de clari. Se abrogă, se merge cu memorandum în Parlament. Parlamentul aprobă sau nu, după care se vine în Guvern cu o hotărâre de guvern de acest tip. Nu s-au respectat acei pași, tocmai de aceea trebuie să abrogăm această hotărâre de guvern”, a afirmat Grindeanu într-o emisiune tv.
Anterior, la 23 februarie, fostul premier Dacian Cioloș și fostul ministru al Apărării Mihnea Motoc susțineau că hotărârea de guvern privitoare la corvete nu reprezintă un contract semnat sau aprobat, ci stabilește doar procedura de achiziție, iar abrogarea nu poate avea ca temei nerespectarea condițiilor legale de adoptare.