Breaking News

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, efectuează a doua sa vizită oficială la Moscova de la începutul anului

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va efectua în zilele de 17 și 18 martie a doua sa vizită la Moscova, la două luni după prima, în contextul unor dispute dintre autoritățile de la Chișinău și cele ruse, a transmis Radio Chișinău.

Dodon a anunțat că scopul vizitei este promovarea relațiilor economice dintre cele două state, dar experții susțin că este o acțiune pur electorală menită să consolideze influența forțelor pro-ruse în Republica Moldova.

Anterior, șeful statului moldovean a anunțat că va participa la un forum al oamenilor de afaceri din Republica Moldova și Rusia la care va fi examinat potențialul de investiții și posibilitățile de parteneriat. Consilierul său pentru politică externă, Andrei Neguța, a declarat pentru Radio Chișinău că ar putea avea loc și întrevederi cu conducerea politică de la Moscova.

Scopul acestei vizite este unul pur electoral, ținta fiind alegerile parlamentare din 2018, la care Rusia va încerca să asigure victoria partidelor proruse, în special a Partidului Socialiștilor, condus până nu demult de Igor Dodon, a comentat analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova în Rusia.

Vizita lui Igor Dodon la Moscova are loc după ce, în urmă cu câteva zile, premierul și președintele Parlamentului de la Chișinău au transmis o notă oficială autorităților de la Moscova în care este condamnat comportamentul abuziv față de oficialii moldoveni care se deplasează în Federația Rusă. În acea notă se menționa că peste 20 de funcționari ar fi fost opriți și interogați abuziv la Moscova. Autorii documentului au anunțat că oficialităților moldovene li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă.

Radio Chișinău amintește că Igor Dodon a mai întreprins o vizită la Moscova la mijlocul lunii ianuarie și menționează că printre cele mai controversate declarații ale sale au fost cele cu privire la denunțarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și aprofundarea relațiilor cu Uniunea Eurasiatică, federalizarea Republicii Moldova și asumarea datoriilor regiunii separatiste transnistrene la gaz de aproximativ 6 miliarde de dolari.