Filmul polonez de scurtmetraj „Lecția de patriotism” deschide oficial, luni, la Cinema Pro, de la ora 20,00, cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania.
Vor fi prezentate, în perioada 13-19 martie, la cinematografele ‘Elvira Popescu’, Eforie, Union și Studioul ‘Horia Bernea’ de la Muzeul Țăranului Român, peste 60 de filme, dintre care trei în premieră mondială și două în premieră europeană, împărțite în 11 secțiuni — „Animale politice”, „Împotriva curentului”, „Ministerul Groazei”, „Dreptate fără frică”, „Jocurile fricii”, „Bolile sănătății”, „Focus: Caucaz”, „România în mișcare”, „Delicatessen”, „Romania: Work-in-Progress” și „Sahia Vintage: Ministerul identității”.
„La cea de-a 10-a ediție a festivalului One World Romania, vorbim despre frică — în general — și despre diferite manifestări ale sale în societate. Trăim într-o lume globală și totuși tindem să ne întoarcem la trecut, să trasăm noi granițe, să ne închidem între ziduri. Politicieni corupți din toată lumea profită de slăbiciunile și temerile noastre și ajung la putere exploatându-le. Cei mai slabi dintre noi sunt hărțuiți zi de zi de cei mai puternici. Câțiva mai hotărâți merg împotriva curentului, sacrificând tot ce au. Filmele One World Romania explorează originile temerilor noastre și cum putem trece peste ele”, se arată pe site-ul festivalului.
Imaginea One World Romania creionează tema generală a festivalului prin folosirea păpușilor rusești — Matrioșka. Fiecare dintre cele zece păpuși reprezintă o ediție a festivalului, dar și o reprezentare a fricii. Păpușile se înghit una pe alta până la ultima — Matrioșka-cea-mare-și-bună, care le conține și le domolește pe toate celelalte. Păpușile folosite pentru a ilustra festivalul în 2017 sunt desenate de Pisica Pătrată (Alexandru Ciubotariu) și animate de Tudor OM. Grafica este realizată de Crina Ioana Athanasiu și Adriana Jipa, potrivit organizatorilor.
Marți, la Cinema Eforie, va avea loc lansarea celui de-al treilea sezon „KineDok” cu o proiecție specială a filmului cehesc „FC Roma”, care apoi va călători prin țară și va fi vizionat împreună cu alte 15 documentare produse în țările participante la program.
Vor fi organizate și o serie de evenimente conexe, de la dezbateri și ateliere până la expoziții, la Rezidența Scena 9.
Luminița Garofeanu va prezenta, de marți până duminică, la Rezidența Scena 9, expoziția de fotografie intitulată „It could be you”. Aceasta face parte dintr-un proiect mai larg, „Oamenii străzii, povești din București”, care își propune o imersiune jurnalistică și umanitară în viața oamenilor fără adăpost din capitala României.
Tot la Rezidența Scena 9, de marți până vineri, de la ora 17,00, vor avea loc dezbateri organizate pe teme abordate de festival.
Decernarea premiului festivalului va avea loc pe 18 martie, la Cinema Eforie, de la ora 20,00, distincție oferită și la ediția din acest an de un juriu format din elevi de liceu, informează organizatorii.
Seara se va încheia cu prezentarea documentarului „Varză, cartofi și alți demoni”, realizat de Șerban Georgescu, precum și a filmului câștigător al celei de-a 10-a ediții a Festivalului One World Romania.
Am fost la editia a 9-a, a fost super tare.