Vosganian: Cheltuielile bugetare au destinație precisă și limitată

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a subliniat, luni, la dezbaterea „Ora prim-ministrului” din plenul Camerei Deputaților, că cheltuielile bugetare au destinație precisă și limitată și sunt prevăzute în legi specifice și în legile bugetare.

„Am să vă citez din Legea 500/2002, articolul 14, valabil și astăzi. Reguli privind cheltuielile bugetare. Articolul 1 — cheltuielile bugetare au destinație precisă și limitată și sunt determinate de autorizările conținute în legi specifice și în legile bugetare anuale. Articolul 2: nicio cheltuială nu poate fi înscrisă în bugetele prevăzute la art. 1 și nici angajată sau efectuată din aceste bugete, dacă nu există baza legală pentru respectiva cheltuială. Alineatul 3 — nicio cheltuială din fonduri publice nu poate fi angajată, ordonanțată și plătită dacă nu este aprobată potrivit legii și nu are prevederi bugetare. Acest articol închide definitiv această discuție (referitoare la fondul de 30 de miliarde de lei de la Ministerul Dezvoltării — n.r.)”, a declarat Vosganian.

El a adăugat că faptul că liderii Opoziției vorbesc despre „mafioți și banditisme” cu privire la folosirea acestor bani poate duce la proteste ample în societate.

„Rapoartele Băncii Mondiale arată că pentru a avea un pachet minim de confort rural, adică asfalt între comune, apă, canalizare, dispensar o dată la 10 comune, cămin cultural, primării adecvate, ne trebuie 150 de miliarde de lei. E un proiect pe termen lung care nu se face într-un an, primarii trebuie să angajeze contracte, constructori. Dacă un primar nu își face bine treaba, banii nu sunt irosiți, ci se dau în altă parte”, a arătat deputatul ALDE.

Dezbaterea „Ora prim-ministrului” de luni a luat în discuție Ordonanțele de Urgență 6/2017 și 9/2017. PNL a solicitat prezența premierului Sorin Grindeanu la „Ora prim-ministrului” pentru a discuta pe tema OUG 6/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri privind realizarea investițiilor finanțate din fonduri publice și a OUG 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene.