Piața mondială de cacao ar putea să se confrunte cu un surplus structural care riscă să tragă în jos prețurile și să dea o lovitură țărilor producătoare și veniturilor fermierilor în următorii ani, a declarat miercuri un oficial de la Organizația internațională a producătorilor de cacao (ICCO), transmite Reuters.
Potrivit estimărilor ICCO, producția mondială de cacao ar urma să crească cu aproape 15% în 2016/17, iar cererea nu va reuși să țină pasul cu producția, rezultând un surplus mondial preconizat la 264.000 de tone.
„Teama noastră este că piața mondială de cacao a intrat într-o perioadă de surplus structural care este posibil să dureze mai mulți ani”, a declarat directorul executiv al ICCO, Jean-Marc Anga.
Estimările referitoare la creșterea consumului mondial de ciocolată, la care se adaugă îmbătrânirea fermierilor și plantațiilor de cacao în principalele țări producătoare din Vestul Africii, au provocat de mult timp îngrijorări cu privire la un deficit structural pe piața de cacao. „Aș vrea să văd cine mai susține această teorie. Viziunea noastră în ultimii cinci-zece ani nu a fost una de deficit structural”, a spus Anga.
Coasta de Fildeș, principalul producător mondial de cacao, a avut cel mai mult de suferit de pe urma scăderii rapide a prețurilor în ultimele șase luni. Un val de contracte de export eșuate împreună cu o producție peste așteptări a provocat stocuri de boabe de cacao în porturi și depozite, astfel că fermierii nu mai pot să își vândă recoltele, ceea ce provoacă tensiuni sociale.
„Din punctul meu de vedere, toate semnalele pe care le primesc de la țările producătoare sunt de îngrijorare serioasă pentru că actualul preț global afectează veniturile la nivel guvernamental”, a subliniat Jean-Marc Anga.
Oficialii ICCO se vor întâlni cu statele membre, care includ atât producători cât și consumatori, în luna aprilie în încercarea de a găsi soluții care să pun capăt scăderii prețurilor. Documentul care stă la baza Organizației internaționale a producătorilor de cacao (ICCO) conține unele prevederi care permit țărilor producătoare să discute și să își coordoneze politicile de producție iar Jean-Marc Anga se așteaptă ca aceste prevederi să fie utilizate. „Nu văd care este logica unei continuări a majorării producției când vedem care sunt efectele asupra țărilor producătoare. Cred că toate sunt conștiente că este nevoie de o abordare mai rațională a politicilor de producție”, a spus Jean-Marc Anga.
De asemenea, ICCO va discuta și modalități pentru creșterea consumului. În condițiile în care piețele tradiționale din Europa Occidentală și America de Nord sunt aproape de saturație, Jean-Marc Anga a anunțat că sunt avute în vedere strategii pentru penetrarea piețelor din lumea emergentă și în acest sens există discuții pentru acordarea Chinei și Indiei calitatea de state membre ale ICCO.