Cazurile de deces din cauza tuberculozei, în scădere în Europa, însă cele de coinfecții cu HIV sunt în creștere

 

Numărul persoanelor care se îmbolnăvesc de tuberculoză și mor din cauza acestei afecțiuni se află în scădere în Europa, însă în cazul categoriilor cele mai vulnerabile – printre care se numără migranții, deținuții și pacienții HIV pozitivi – au fost înregistrate creșteri îngrijorătoare, informează Reuters citând un raport publicat luni de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și biroul regional european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Potrivit acestui raport, numărul de cazuri noi de tuberculoză înregistrate și de decese ca urmare a acestei boli a scăzut între 2011 și 2015 cu 4,3% și respectiv 8,5%.

Însă, cazurile de coinfecții cu tuberculoză și HIV a crescut cu 40% din 2011 până în 2015, demonstrând că eforturile de a controla această boală trebuie să se concentreze mai mult pe grupurile de mare risc.

”Tendința generală pe traiectorie descendentă în ceea ce privește cazurile de tuberculoză este încurajatoare”, susține într-o declarație directorul general interimar al ECDC Andrea Ammon. ”Însă, unele grupuri nu beneficiază de pe urma acestei tendințe și este necesar să ne direcționăm mai eficient eforturile dacă vrem să punem capăt acestei epidemii de tuberculoză”, a completat oficialul.

Ammon a menționat că prin efectuarea de teste pentru depistarea HIV în cazul tuturor persoanelor cu tuberculoză, și viceversa, investigații urmate de consiliere și tratament imediat, se poate inversa tendința negativă în ceea ce privește coinfecția.

Cifrele la nivel mondial publicate anul trecut de OMS arată că în 2015 circa 1,8 milioane de persoane au murit din cauza tuberculozei. Dintre acestea, 400.000 au fost coinfectate cu Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) care cauzează SIDA.

Persoanele cu HIV sunt mai vulnerabile în fața tuberculozei deoarece sistemul lor imunitar este slăbit.

Experții estimează că riscul de dezvoltare a tuberculozei este de 26-31 de ori mai mare la pacienții seropozitivi în comparație cu persoanele care nu au fost diagnosticate HIV pozitiv, mai arată sursa citată.

Zsuzsanna Jakab, directorul regional pentru Europa al OMS, susține că această creștere a numărului de cazuri de coinfecții tuberculoză/HIV, alături de nivelurile în mod persistent crescute ale cazurilor de tuberculoză rezistentă la medicamente, reprezintă o amenințare serioasă la eforturile internaționale de a controla boala.