Breaking News

Ion Caramitru, Ada Solomon și pianista Alexandra Dariescu – premii speciale la Gala Radio România Cultural

Actorul Ion Caramitru, producătorul de film Ada Solomon și pianista Alexandra Dariescu sunt câștigătorii celor trei premii speciale ale celei de-a XVII-a ediții a Galei Radio România Cultural, eveniment care va avea loc luni, la Teatrul Odeon.

Director al Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București și președinte al Uniunii Teatrale din România — UNITER, Ion Caramitru va primi Premiul de Excelență „pentru tinerețea de spirit și de faptă a omului de teatru în calitate de actor, regizor, manager și eminent promotor al valorilor naționale și universale ale artei spectacolului”.

Premiul In Memoriam Iosif Sava îi va reveni pianistei Alexandra Dariescu. De la Albert Hall din Londra la Carnegie Hall în New York, românca Alexandra Dariescu a fermecat publicul meloman cu muzicalitatea sa naturală și cu o prezență de scenă captivantă. Alexandra Dariescu a fost inclusă de International Piano Magazine în topul celor 30 de pianiști din lume sub 30 de ani care promit o carieră spectaculoasă.

Adei Solomon, primul producător din istoria cinematografiei românești care a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin („Tony Erdmann”), îi va fi decernat Premiul Lux Mundi.

Membru al Academiei Europene de Film, Ada Solomon a mai produs „Aferim”, în regia lui Radu Jude, peliculă care a câștigat Ursul de Argint la Berlin. Ada Solomon este și deținătoarea unui Urs de Aur pentru filmul „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer.

Celor trei premii speciale li se vor adăuga alte nouă distincții la tot atâtea categorii, pentru cele mai mari realizări culturale ale anului 2016 — film, teatru, poezie, proză, proiecte culturale și festivaluri, educație, știință, muzică și arte plastice.

Momentele artistice ale Galei Radio România Cultural vor fi asigurate de Adrian Nour Project, iar prezentatori vor fi Daniela Ivanov și Dragoș Muscalu, gazde ale emisiunilor matinale ale postului.