La ora actuală există 80 de milioane de pacienți cu glaucom la nivel mondial, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, iar în România peste 140.000 de persoane suferă din cauza acestei afecțiuni, estimează Societatea Română de Glaucom, potrivit unui comunicat de presă primit la adresa www.sănătateatv.ro.
Glaucomul nu doare, iar cei afectați nu au simptome în afară de îngustarea câmpului vizual, atfel încât diagnosticul se pune târziu. De aceea, recomandarea cea mai importantă pe care o fac medicii este controlul oftalmologic periodic. Astfel, orice persoană, fără probleme de vedere, cu vârsta până în 40 de ani trebuie să îşi facă un control oftalmologic o dată la patru ani. Între 40 și 54 de ani, controlul trebuie efectuat o dată la 3 ani, între 55 și 64 de ani – o dată la 2 ani, iar peste 65 ani – anual sau chiar o dată la 6 luni. În ceea ce priveşte persoanele cu factor de risc ridicat, acestea trebuie să se testeze o dată la doi ani după vârsta de 35 de ani.
Factorii de risc ai glaucomului sunt diabetul și istoricul de glaucom în familie. Alți factori de risc sunt presiunea intraoculară crescută, vârsta și miopia severă.
„Vederea pierdută din cauza glaucomului nu poate fi recuperată. Boala este ireversibilă, nu poate fi tratată, dar poate fi ținută sub control. De aceea, este esențial ca oamenii să meargă regulat la consultații, astfel încât medicul să poată prescrie tratamentul potrivit pentru stadiul în care se află boala în acel moment. Este foarte important, de asemenea, ca pacienții diagnosticați să revină la medic, pentru urmărirea bolii”, a declarat, în comunicatul de presă, conf. dr. Vasile Potop, membru în conducerea Societății Române de Glaucom.
Glaucomul este răspunzător pentru 12% dintre cazurile de orbire, 4,5 milioane de pierzându-și vederea din cauza acestei boli, la nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Aproximativ 3% din populația de peste 40 de ani suferă de glaucom la nivel global și 2% la nivel european. Mai mult decât atât, până la 50% dintre pacienții care trăiesc în țările dezvoltate nu sunt conștiente că au glaucom, iar în țările mai puțin dezvoltate, procentul persoanelor care suferă de glaucom fără să știe se ridică la 90%.