Noul director general al Băncii Mondiale avertizează asupra protecționismului

 

Noul director general al Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva, a apărat globalizarea în timpul primei sale vizite oficiale în China, afirmând că a ajutat și statele mai sărace și pe cele mai bogate, iar integrarea economică nu mai permite națiunilor să se retragă, transmite Reuters.

Kristalina Georgieva, fost vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu bugetul și resursele umane, a lăudat China pentru angajamentul său față de piețele deschise și reformele economice.

„Piețele deschise, comerțul și diviziunea muncii au ajutat foarte mult țările mai sărace”, în timp ce statele mai bogate au beneficiat de pe urma extinderii clasei de mijloc, care solicită mai multe exporturi din economiile avansate, a declarat Kristalina Georgieva, într-un interviu acordat Reuters.

Șefii Finanțelor și guvernatorii băncilor centrale din țările G20 (grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente) s-au întâlnit în perioada 17-18 martie la Baden-Baden (vestul Germaniei). În declarația finală au fost retrase referințele făcute în cursul edițiilor precedente, una privind respingerea protecționismului și cealaltă de susținere a Acordului de la Paris asupra schimbărilor climatice, omisiuni clar explicate de opoziția Statelor Unite de a vedea menționate aceste principii.

Georgieva a cerut „discuții calme, inteligente” privind împărțirea mai extinsă a beneficiilor globalizării. Avertizând împotriva politicilor protecționiste, oficialul Băncii Mondiale a afirmat că fiecare țară va fi afectată dacă vor fi date deoparte deceniile de integrare și interdependență.

În loc să impună bariere comerciale, statele ar trebui să încurajeze concurența, care majorează productivitatea și stimulează inovațiile, a apreciat Georgieva.

Oficialul a cerut Guvernului Chinei să continue deschiderea pieței interne spre concurență și să adopte în continuare reforme, pentru a crea „o economie mai dinamică”.

„Anul trecut, 35% din creșterea PIB-ului mondial a venit din China. Deși această contribuție se va reduce gradual, este extrem de importantă”, susține oficialul Băncii Mondiale.