Sculptura ‘Andromeda’ din marmură albă a lui Rodin va fi scoasă la licitație la Paris

 

O sculptură din marmură albă a lui Auguste Rodin intitulată ‘Andromeda’, aflată timp de 130 de ani în proprietatea unei familii chiliene, va fi scoasă la vânzare la licitație la 30 mai de casa Artcurial, în marginea comemorării a 100 de ani de la moartea marelui sculptor francez, relatează AFP.

Opera creată în 1887 și expusă la Paris până pe 28 martie a fost estimată la între 800.000 și 1,2 milioane de euro. Prințesa etiopiană este reprezentată goală și adormită pe o piatră.

Există alte patru exemplare ale acestei piese deținute de muzeele Rodin din Paris și Philadelphia, Muzeul de Arte Frumoase din Buenos Aires și de un colecționar particular, care a cumpărat lucrarea la o licitație din New York cu suma de 3 milioane de dolari în 2006.

Exemplarul scos la vânzare a fost dăruit de Rodin în 1888 diplomatului chilian aflat la post la Paris Carlos Morla Vicunia, în semn de mulțumire pentru faptul că acesta a donat un bust al soției sale Muzeului Luxemburg, a relevat Bruno Jaubert, director al departamentului ‘Impressionnistes et Modernes’ însărcinat cu vânzarea piesei.

„Timp de 130 de ani a rămas la familia diplomaților în pofida diferitelor posturi ocupate în străinătate de membrii acesteia”, a precizat Bruno Jaubert.

Opera va fi expusă la Bruxelles între 20 și 22 aprilie, între 27 și 28 aprilie la Viena, iar la Milano din 5 până în 6 mai.

La întoarcerea sa la Paris pe 26 mai, sculptura va fi scoasă la licitație pe 30 mai la ora 20:00.

O retrospectivă a operei lui Rodin se deschide marți 22 martie la Grand Palais ce regrupează aproape 200 de opere ale artistului, cu prilejul centenarului August Rodin (1840-1917).