Breaking News

Atacuri precum cel comis miercuri la Londra – ușor de organizat, greu de prevenit

Atacurile în care sunt folosite vehicule care intră în mulțimi de oameni, așa cum a fost cazul celui comis miercuri la Londra, sunt tot mai preferate de atentatori, întrucât nu sunt costisitoare, sunt ușor de organizat și greu de prevenit, notează joi Reuters, care citează opiniile mai multor specialiști.

Experții susțin că ‘tactica secerării’ oamenilor are avantajul că astfel se evită nevoia de a obține explozibili sau arme. De asemenea, ea este de preferat întrucât atacul respectiv poate fi realizat de așa-numiții ‘lupi singuratici’, fără a trebui să fie implicată efectiv o rețea de militanți — ceea ce reduce probabilitatea alertării forțelor de securitate.

”Acest tip de atac nu are nevoie de pregătiri speciale, este foarte ieftin, la îndemâna oricui”, explică Sebastien Pietrasanta, un parlamentar socialist francez și expert în contraterorism. ”Deseori este vorba despre o acțiune individuală. Aceste acte pot fi spontane”, adaugă el.

Poliția britanică pentru combaterea terorismului investighează identitatea atacatorului care a ucis trei persoane și a rănit circa 40, după care a fost împușcat mortal de poliție chiar lângă Parlamentul britanic.

Anul trecut au fost folosite camioane de mari dimensiuni în atentatele de la Berlin și Nisa, spre deosebire de atacurile mai elaborate comise la Paris și Madrid — dar și la Londra în 2005 — în care au fost utilizați atentatori-sinucigași și indivizi înarmați.

Organizația Statul Islamic a revendicat atât atacul de la Nisa, comis la 14 iulie anul trecut și soldat cu 86 de morți, cât și pe cel de la Târgul de Crăciun din Berlin, de la 19 decembrie, în care au murit 12 persoane.

Deși atacul de miercuri din Londra nu a fost deocamdată revendicat, Statul Islamic se află sub o presiune intensă mai ales în Irak, unde unul dintre ultimele sale bastioane, Mosul, este asediat de forțele armate irakiene susține de o coaliție internațională la care ia parte și Marea Britanie.

Anul trecut, gruparea jihadistă i-a îndemnat pe cititorii publicației sale Rumiyah să folosească vehicule pentru a ucide și răni cât mai multe persoane.

Atacurile cu vehicule nu sunt însă o metodă nouă în Orientul Mijlociu. În 2008, un palestinian a intrat cu un buldozer în mai multe automobile pe o stradă din Ierusalim înaintea unei vizite a lui Barack Obama, la acea vreme candidat la funcția de președinte al SUA.

Un alt palestinian a intrat cu autoturismul pe care îl conducea într-un grup de soldați israelieni la Ierusalim, în luna ianuarie a acestui an, omorând patru dintre ei într-un atac despre care premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că pare inspirat din modul de acțiune al grupării Statul Islamic.

Fostul analist al CIA Paul Pillar explică faptul că, deși mult timp atenția s-a concentrat pe ‘metode sofisticate sau folosind tehnologii avansate în comiterea atacurilor teroriste, cele mai la îndemână metode pentru a ucide multe persoane nevinovate au fost mereu simple și nu au necesitat pregătire specială’. ”Din aceste metode fac parte secerarea oamenilor cu un vehicul pe orice stradă aglomerată. Locurile pot fi alese ținând cont de o semnificație politică sau religioasă, precum un târg de Crăciun sau proximitatea parlamentului național, dar mereu există locuri publice vulnerabile cu o mulțime de oameni”, adaugă Pillar.

Jean-Charles Brisard, președintele Centrului pentru analiza terorismului, un grup de reflecție european, este de părere că atacul de miercuri de la Londra pare a fi ‘rudimentar în conceperea lui’. Folosirea unui automobil este o tactică preferată de militanți întrucât este letală, opinează el. ”Cu un vehicul, ei pot omorî mai mulți oameni decât cu un cuțit sau o macetă. Atacurile din ziua de azi sunt tot mai impredictibile, fiind folosite arme rudimentare, pistoale, cuțite, vehicule”, adaugă el.

Tyson Barker, director în cadrul filialei germane a Institutului Aspen, estimează că atacul de la Londra a evidențiat dificultatea de a proteja țintele ‘ușoare’ și compromisul între securitate și libertate în societățile occidentale.

Ministrul de interne saudit Mansour al-Turki, aflat într-o vizită la Paris, a apreciat într-o discuție cu oficiali francezi din domeniul antiterorismului că înfrângerea unor organizații precum Statul Islamic sau Al-Qaida poate duce la înmulțirea amenințării, creând noi probleme pentru guverne. ”Când vor fi înfrânți în Siria și Irak, noi toți vom întâmpina dificultăți și nimeni nu știe unde vor pleca luptătorii SI. Cred că vom intra în următoarea fază a terorismului, care este prin intermediul social media și a ‘lupilor singuratici’ ”, a spus Al-Turki.