Cod etic al OMS pentru îngrijirea bolnavilor de TBC

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat joi un cod etic pentru îngrijirea persoanelor afectate de tuberculoză, pentru a elimina stigmatul și discriminarea față de aceste persoane și a pune capăt unor practici precum izolarea involuntară a bolnavilor de TBC, în afară de unele cazuri excepționale, relatează EFE.

Publicat cu ocazia Zilei Mondiale împotriva Tuberculozei (TBC), marcată la 24 martie, acest nou ghid etic oferă un cadru de protecție internațională celor care suferă de această boală, în general persoane defavorizate. Tuberculoza este o boală infecțioasă letală, cu peste 10 milioane de noi cazuri anual și 1,8 milioane de decese pe an (5.000 în fiecare zi), depășind numărul victimelor cauzate de SIDA sau de malarie.

Printre conflictele etice suscitate de această boală figurează izolarea bolnavilor și numărul scăzut al cazurilor înregistrate în diferite țări, mai ales atunci când bolnavii refuză să primească atenție medicală. Cauzele acestui refuz sunt legate de dificultățile tratamentului, de durata sa (între șase luni și doi ani), de toxicitatea medicamentelor și de cheltuielile presupuse de toate acestea pentru o persoană provenită în general dintr-un mediu defavorizat.

La o conferință de presă, Ernesto Jaramillo, specialistul Programului Global de luptă împotriva Tuberculozei al OMS, a explicat că în aceste cazuri se opun drepturilor bolnavului și riscurile pentru sănătatea publică. El a precizat că izolarea trebuie practicată doar ca ultim recurs și doar când nu există alternative.

El a evocat și necesitatea de a se acționa cu solidaritate și de a acorda imigranților acces la aceleași oportunități de diagnostic și tratament ca și restului populației. Dar a ținut să precizeze că un diagnostic de tuberculoză nu justifică sub nicio formă o decizie negativă împotriva imigranților sau a refugiaților și cu atât mai puțin un motiv de deportare.

În ce privește deținuții — un grup cu risc ridicat de contagiere din cauza sănătății precare, proastei ventilații a aerului, lipsei de prevenire și alimentației sărace — reprezentantul secției etice din cadrul OMS, Andreas Reis, a explicat că oferirea unei îngrijiri medicale presupune o gândire pe termen lung a tratamentului, astfel încât bolnavul să nu mai reprezinte un risc de contagiere după eliberare.

Un milion de copii din întreaga lume suferă de tuberculoză însă atenția redusă acordată acestui grup, mai ales din cauză că nu sunt una din principalele surse de transmisie, a făcut ca testele de diagnostic și tratamentele să fie reduse pentru copii. În fața acestei situații, OMS consideră că „lipsa de instrumente de diagnostic ideale nu este un motiv suficient pentru a le refuza atenția” și a pledat pentru „consiliere psihologică și sprijin medical” acordate familiilor.

Întreruperea tratamentelor este principala cauză de răspândire a formelor de tuberculoză rezistente la actualele antibiotice și care reprezintă între 4 și 5 la sută din cazurile de TBC la nivel mondial.