Iohannis despre monitorizarea procurorilor de către ministrul Justiției: Un lucru foarte bun

 

Monitorizarea de către ministrul Justiției a activității procurorilor Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație, DNA și DIICOT este un lucru foarte bun, a declarat, miercuri, președintele Klaus Iohannis.

„Mi se pare un lucru foarte bun. Dacă citim cu atenție Constituția și legile, Ministerul Public își desfășoară activitatea sub ochiul ministrului Justiției. Ceea ce e un lucru bun și chiar mă aștept de la ministrul Justiției să sprijine Ministerul Public, pe procurorul general, pe procurorul șef al DNA, pe procurorul șef al DIICOT”, a afirmat Iohannis într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni.

El a adăugat că o astfel de inițiativă, anunțată miercuri de ministrul Justiției, Tudorel Toader, este chiar în fișa postului acestuia.

„Dacă lucrează împreună, în ceea ce am numit cooperare loială, Ministerul Justiției cu Ministerul Public, lucrurile pot merge numai înspre bine, altfel de la începutul anului, când au avut poziții divergente în privința OUG 13”, a adăugat șeful statului.

Iohannis a subliniat că dacă ministrul Toader dorește să monitorizeze activitatea procurorilor, are tot dreptul să o facă.

„Sunt foarte mulțumit de activitatea procurorului general și a DNA. Ministerul Public și DNA își fac foarte bine treaba”, a precizat el.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri că a realizat evaluarea șefilor Ministerului Public și DNA „personal” și „fără presiune sau ingerință” de la nimeni străin de Ministerul Justiției.

De asemenea, a punctat el, nu este oportună, în acest moment, declanșarea procedurii de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA.

„Eu, personal, am realizat evaluarea. Am realizat evaluarea fără niciun fel de presiune, fără niciun fel de ingerință, fără niciun fel de sugestie de la absolut nimeni străin de Ministerul Justiției, străin de mine. Nu am verificat soluții din dosare pentru că nici nu ar fi fost posibil, procurorul are autoritatea să decidă în legătură cu soarta unei cauze penale”, a precizat Toader într-o declarație susținută la Ministerul Justiției.