CNAS: Peste un milion de bolnavi vor beneficia de programele naționale de sănătate

 

Peste un milion de bolnavi vor beneficia în acest an de programele naționale de sănătate curative, afirmă reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un comunicat transmis presei.

Potrivit sursei citate, pentru susținerea financiară a extinderii programelor naționale, bugetul CNAS pe anul 2017 destinat acestor programe este de peste 4,9 miliarde lei, cu o creștere cu 24,14% a sumelor alocate medicamentelor specifice.

„Hotărârea de Guvern privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018 (nr. 155/2017), precum și Normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative pentru anii 2017 și 2018, ce vor intra în vigoare la 1 aprilie 2017, cuprind o serie de noutăți față de actul normativ similar aflat în vigoare până acum”, afirmă sursa citată.

Astfel, în cadrul Programului național de diabet zaharat, se vor acorda trimestrial până la 400 teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulinodependent cuprins în program. Totodată, recomandarea pentru efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate (HbA1c) se va putea emite și de medicii de familie, nu numai de diabetologi.

În cadrul Programului național de boli cardiovasculare se extinde tratarea malformațiilor cardiace congenitale prin proceduri de cardiologie intervențională la pacienții adulți.

De asemenea, CNAS anunță că în cadrul Programului național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile, bolnavii vor putea beneficia de implanturi cohleare bilaterale, tipul de implantare — unilaterală sau bilaterală, simultană sau secvențială, urmând să fie stabilit de medicii specialiști, în funcție de specificul fiecărui pacient în parte.

„Programul național de tratament pentru boli rare se extinde pentru trei noi afecțiuni: fibroza pulmonară idiopatică, distrofia musculară Duchenne și angioedemul ereditar. Programul național de tratament al hemofiliei și talasemiei a fost adaptat noului protocol terapeutic elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății și a fost extins pentru hemofilia dobândită”, precizează CNAS.

Potrivit aceleiași surse, pentru creșterea accesibilității la tratament a bolnavilor beneficiari de programe naționale de sănătate curative, în lista unităților sanitare care derulează cele 14 programe gestionate de CNAS se introduc 59 de unități noi, care au îndeplinit criteriile din chestionarele de evaluare prevăzute de legislația în vigoare. Noile unități sanitare vor derula în principal activități din programele de boli cardiovasculare, ortopedie, diabet și boli rare.

„Faptul că am reușit să extindem accesul pacienților la programele naționale curative, dar și să dezvoltăm aceste programe, este în concordanță atât cu obiectivul instituției de a oferi o cât mai bună asistență medicală asiguraților, cât și cu prevederile programului de guvernare”, a declarat președintele CNAS, Marian Burcea, prin intermediul comunicatului de presă.

Joi, Guvernul a aprobat programele naționale de sănătate pentru anii 2017-2018, urmând ca, începând cu 1 aprilie 2017, Ministerul Sănătății să deruleze și să finanțeze 15 programe naționale cu impact major asupra sănătății publice, informează Biroul de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, aceste programe se referă la vaccinare; supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare; prevenire, supraveghere și control a infecției HIV; prevenire, supraveghere și control al tuberculozei; supraveghere și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale și a rezistenței microbiene, precum și de monitorizare a utilizării antibioticelor; monitorizare a factorilor determinanți din mediul de viață și muncă; securitate transfuzională; depistare precoce activă a cancerului prin screening organizat; sănătate mintală și profilaxie în patologia psihiatrică; transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană; boli endocrine; tratament dietetic pentru boli rare; management al registrelor naționale; evaluare și promovare a sănătății și educație pentru sănătate; sănătatea femeii și copilului.

De asemenea, CNAS va derula și finanța 14 programe naționale de sănătate curative cu privire la: boli cardiovasculare; oncologie; tratament al surdității prin proteze auditive implantabile (implant cohlear și proteze auditive); diabet zaharat; tratament al bolilor neurologice; tratament al hemofiliei și talasemiei; tratament pentru boli rare; sănătate mintală; boli endocrine; ortopedie; transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană; supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică; terapie intensivă a insuficienței hepatice; diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță.