Cooperarea moldo-comunitară în domeniul sănătăţii şi siguranţei alimentare, discutată la Bruxelles

În cadrul vizitei de lucru în Belgia, Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Vytenis Andriukatis, Comisar european pentru sănătate şi siguranţă alimentară. Părţile au discutat despre acţiunile întreprinse şi perspectivele de dezvoltare a cooperării moldo-comunitare în domeniul sănătăţii şi siguranţei alimentare, sectoare prioritare în Agenda de reforme a Guvernului Republicii Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului.

Premierul Filip și Comisarul Andriukatis au avut un schimb de opinii referitor la eforturile de armonizare a legislaţiei naţionale la standardele comunitare, inclusiv în contextul reformei asistenței medicale primare şi a serviciului de supraveghere a sănătății publice. În context, Pavel Filip i-a comunicat Comisarului european despre măsurile întreprinse pentru asigurarea cetăţenilor cu medicamente de primă necesitate la preţuri accesibile, evidenţiind eforturile de îmbunătăţire a cadrului legal în domeniul farmaceutic în strictă conformitate cu angajamentele asumate în Acordul de Asociere. Un alt exemplu de funcţionalitate a cadrului legal, expus de Premier, se referă la acţiunile întreprinse în vederea controlului tutunului.

Cei doi oficiali au evocat interesul de a identifica noi oportunități pentru avansarea cooperării în domeniile prioritare, totodată fiind subliniată importanţa consolidării capacităţilor autorităţilor competente moldoveneşti. În context, Premierul a mulțumit pentru sprijinul primit din partea UE şi nemijlocit a Directoratului pentru Sănătate în vederea dotării şi acreditării internaţionale a Laboratorului pentru siguranţa alimentelor, ajustării la cerinţele UE a sistemelor de control, autorizării şi certificării sanitar-veterinare a produselor agroalimentare.

La rîndul său, Comisarul european a reiterat importanța și necesitatea armonizării pe deplin a actelor legislative naționale la standardele europene de siguranţă alimentară. „Pentru UE este o prioritate ca Republica Moldova să se alinieze la standardele internaționale privind controlul asupra consumului de tutun. Totodată, este necesară consolidarea capacităților instituționale și a cooperării dintre Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Încurajăm agenții economici din Moldova să participe la evaluarea europeană, fapt ce ar permite extinderea exporturilor produselor moldovenești de origine animalieră pe piața europeană”, a menționat Comisarul Andriukatis.

Părțile au vorbit, de asemenea, despre elaborarea Planului de Acţiuni în vederea îmbunătăţirii situaţiei în sectorul agroalimentar, atît în vederea protejării siguranţei alimentare la nivel naţional, cît şi pentru a face posibil exportul produselor moldoveneşti de origine animalieră pe piaţa UE.