Fillon: Acuzațiile privind ingerința rusă în alegeri sunt fantasme, pericolul real e totalitarismul islamic

 

Candidatul dreptei la alegerile prezidențiale din Franța, Francois Fillon, a calificat vineri drept „fantasme” acuzațiile privind ingerința Rusiei în aceste alegeri și și-a reafirmat voința de a angaja „un dialog serios și deschis” cu Moscova, subliniind că pericolul real îl constituie totalitarismul islamic, relatează AFP și Reuters.

„Trebuie să evităm fantasmele”, a declarat Francois Fillon, întrebat într-o conferință de presă în legătură cu acuzațiile de ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale franceze formulate între altele de liderul comisiei pentru informații din Senatul SUA.

Fillon a adăugat că „există suficiente interferențe care nu sunt binevenite în această campanie electorală ca să căutăm și în Rusia”, aluzie la problemele sale cu justiția. Inculpat pe fondul scandalului legat de locurile de muncă fictive ale soției și copiilor săi, Francois Fillon a acuzat un „complot” judiciar și mediatic împotriva sa, amintește AFP.

El a explicat că „Rusia este o țară uriașă cu care relațiile au fost întotdeauna complicate”. „Este o țară periculoasă. O putem considera adversar și ne putem pregăti pentru o confruntare sau putem angaja un dialog serios, deschis, pentru a crea condiții de edificare a păcii în Europa”, a apreciat Fillon, dând asigurări că, dacă va fi ales, va alege a doua opțiune.

Pe de altă parte, el s-a exprimat ambiguu în privința anexării Crimeii de către Rusia, în 2014, după referendumul calificat drept ilegal de comunitatea internațională, afirmând că „problema Crimeii ar trebui reglementată în cadrul ONU”.

În același timp, Fillon a avertizat că Rusia „nu trebuie provocată prin instalarea de scuturi antirachetă la granițele sale”. „Trebuie găsit un echilibru. Pericolul principal pentru Europa nu este Rusia, ci totalitarismul islamic”, a conchis el, subliniind că în materie de politică externă tot ce contează este „realismul”.

Conservatorul Francois Fillon, care l-a criticat în mod repetat drept lipsit de experiență și maturitate pe rivalul său centrist Emmanuel Macron, favorit în sondajele de opinie, a fost creditat cu 18%, în urcare pentru prima dată — de la 17% — după izbucnirea scandalului privind locurile de muncă fictive pentru membri ai familiei sale, într-un sondaj Elabe făcut cunoscut miercuri. Potrivit acestuia, Macron va obține pe 23 aprilie 25,5% din voturi, iar reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, 24%. Cei doi s-ar califica astfel în turul al doilea, care va avea loc pe 7 mai, când Macron ar urma să câștige cu 63%, față de 37% pentru Le Pen.