La prima rundă de dezbateri despre sistemul uninominal au venit circa 100 de participanți

Inițiativa de introducere a sistemului uninominal de vot este supusă dezbaterilor publice. La eveniment participă circa 100 de invitați, evenimentul fiind moderat de Președintele Parlamentului Andrian Candu, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

La dezbatere participă deputați, reprezentanți ai autorităților publice, ai partidelor politice parlamentare și extraparlamentare, ai Guvernului, Comisiei Electorale Centrale, Curții Constituționale, Academiei de Științe, reprezentanți ai societății civile, mediului academic, ai minorităților etnice, jurnaliști, analiști și experți în drept constituțional și politologie.

Dezbaterea este organizată la inițiativa Președintelui Parlamentului Andrian Candu.

Discuțiile vor continua săptămîna viitoare, cu noi runde de dezbateri. Conform unei analize prezentate în debutul dezbaterilor, cele mai multe formațiuni politice au, fie au avut, în programul electoral promisiunea de a introduce sistemul uninominal.

Inițiativa parlamentară privind sistemul uninominal de vot a fost transmisă pentru expertizare Comisiei de la Veneția. Votul uninominal presupune alegerea directă a deputaţilor pentru Parlament. Într-un asemenea sistem cetăţenii au de ales între mai mulţi candidaţi, nu între mai multe liste de partid.

Republica Moldova foloseşte deja sistemul de vot uninominal pentru alegerea primarilor. Conform acestui sistem de vot, fiecare raion al Moldovei va avea deputaţii săi în Parlament, în funcție de numărul de locuitori.