ONU a votat în unanimitate reducerea efectivelor misiunii sale de menținere a păcii în Republica Democratică Congo

Consiliul de Securitate al ONU a decis vineri reducerea numărului „căștilor albastre” desfășurate în cadrul misiunii din Republica Democratică Congo (RDC), cea mai mare operațiune a Națiunilor Unite de menținere a păcii, transmite EFE.

În unanimitate, cele 15 state din Consiliul de Securitate au aprobat o rezoluție care prelungește cu un an această misiune (MONUSCO), reducând însă numărul de militari, de la un maxim de 19.815 în vigoare până acum, la 16.215 în viitoarea prezență.

Reducerea nu va fi însă atât de mare, notează EFE, dat fiind faptul că numărul efectiv al trupelor de pe teren deja s-a redus de o manieră importantă în ultimii ani.

În plus față de numărul de soldați, rezoluția reduce ușor și numărul maxim de observatori militari, de la 760 la 660, și menține neschimbată cifra polițiștilor.

Cifrele actuale sunt rezultatul unui acord între țări care, precum Statele Unite, au căutat o reducere semnificativă, și alte state, cu Franța în prim-plan, care consideră că exact acest an nu era cel potrivit pentru scăderea capacității MONUSCO.

RDC are prevăzută organizarea de alegeri la finalul acestui an pentru a încerca să pună capăt crizei politice, iar Națiunile Unite consideră fundamentală prezența în respectivul stat a „căștilor albastre” pentru a sprijini procesul democratic.

ONU are desfășurată din 1999 o misiune pe teren în RDC, pentru a contribui la stabilizarea acestei țări, aflată într-un fragil proces de pace după un al doilea război între anii 1998-2003.