Peste 4.000 de mici cinefili, la „Gala filmului românesc pentru copii”

 

Peste 4.000 de micuți s-au bucurat de filmele difuzate gratuit în cadrul primei ediții a „Galei filmului românesc pentru copii”, desfășurată în perioada 27-30 martie la Cinema Europa din București.

„Timp de patru zile, s-a desfășurat un veritabil maraton al filmelor românești pentru copii, realizate de cunoscuții regizori români Elisabeta Bostan, Ion Popescu-Gopo, Gheorghe Naghi și Mircea Drăgan. Surpriza primei zile a Galei a fost prezența doamnei Elisabeta Bostan, care a fost întâmpinată cu aplauze și îmbrățișări de către Harap-Alb, Veronica, Babușcă, Lizuca, Maria, Mirabela și Nică, o grupă de prichindei în vârstă de 6-7 ani de la o școală de actorie”, informează Asociația Europeană pentru Promovarea Filmului (AEPF) într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

Potrivit comunicatului, regalul cinematografic de la Cinema Europa a debutat cu filmul „Saltimbancii”, iar în următoarele trei zile au rulat alte 12 veritabile bijuterii ale cinematografiei românești: „Veronica”, „Neamul Șoimăreștilor”, „Veronica se întoarce”, „De-aș fi Harap Alb”, „Amintiri din copilărie”, „Ștefan cel Mare — Vaslui 1475”, „Maria Mirabela”, „Zâmbet de soare”, „Dumbrava minunată”, „Un saltimbanc la Polul Nord”, „Aventurile lui Babușcă”, „Rămășagul”.

Acest proiect cultural — educativ a fost organizat de către Asociația Europeană pentru Promovarea Filmului (AEPF), în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin PROEDUS.

„Ca un gest simbolic, prin care s-a dorit ca tinerii cinefili să aprecieze filmul românesc, după fiecare proiecție, copiii au primit diverse recompense de participare din partea organizatorilor Galei. Și pentru că în aceste patru zile, micuții spectatori au venit cu autocare și microbuze care au transportat gratuit miile de copii de la unitățile de învățământ la cinematograf, organizatorii s-au bucurat de ajutorul Direcției Generale de Poliție a Municipiului, care a trimis permanent în zonă mai multe echipaje de agenți ai Poliției Rutiere, atât pentru siguranța traficului rutier, cât și a copiilor”, precizează sursa citată.

Evenimentul a beneficiat și de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al Arhivei Naționale de Filme, al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, al RADEF RomâniaFilm și al DACIN SARA.