Președintele Societății de Neurologie din România (SNR), prof. dr. Dafin Mureșanu, a declarat vineri, într-o conferință de presă susținută la Poiana Brașov, că pacienții români au ”șanse foarte bune” privind diagnosticarea bolii Parkinson, iar prevenirea acestei maladii se referă ”în primul rând la a ne respecta programul, raportul dintre ore active – ore de odihnă, de a încerca să ne trăim viața și în spiritul bucuriei”.
„Pacienții români au șanse foarte bune din punct de vedere al diagnosticului privind boala Parkinson. Avem o clasă medicală, avem neurologi bine pregătiți. După cum vedeți ne preocupăm la nivelul Societății de Neurologie din România, (…) și suntem printre cei care sunt deosebit de apreciați în Europa cu privire la nivelul în care ne aflăm. Din punct de vedere al arsenalului terapeutic, avem aproape toate medicamentele din punct de vedere al terapiei farmacologice necesare, mai puțin un singur agent important care este apomorfina care nu a reușit să-și facă loc în arsenalul terapeutic în România, dar în viitor acest lucru va fi realizat”, a afirmat prof. dr. Dafin Mureșanu.
El a adăugat că există capacitatea de a gestiona, privind chirurgia funcțională, neurochirurgia funcțională, pacienții care se află în stadii avansate și sunt mai mult selectați pentru intervenția de stimulare cerebrală profundă, pentru că există o serie de criterii care sunt folosite permanent când trebuie să se ia o decizie terapeutică pentru tipurile de intervenții.
„Boala Parkinson nu este doar o singură boală, ci există mai multe boli, nu este doar o boală dopominergică ci este și o boală non-dopominergică cu multe alte mecanisme, nu este o boală doar de comportament motor este și foarte mult legată de tulburări non-motorii. (…) Cunoașterea, recunoașterea și o atitudine precoce terapeutică sigur că reprezintă o cale care îi ajută foarte mult pe pacienții noștri sau pe cei care sunt la risc”, a spus Mureșanu.
Potrivit acestuia, deocamdată nu se cunosc în mod precis cauzele respectivei maladii, menționând că cert este că boala Parkinson este una complexă, degenerativă, neurodegenerativă, multi-factorială.
„Există, sigur, grupuri care pot avea determinare diferită, azi discutăm despre posibilitatea, declanșarea în afara sistemului nervos central undeva, la nivelul intestinelor, apoi șansa … între ghilimele, de fapt neșansa migrării acestui proces patologic prin intermediul nervului vag și aceasta a fost demonstrată prin intervențiile de vagotomie, adică în acele populații care au avut intervenții de vagotomie pentru cu totul alte patologii. Elementele acestea sunt foarte fluide. În mare, se consideră că există factori de risc care sunt legați de mediu și factori individuali care țin de modul de viață”, a mai spus președintele SNR.
El a afirmat că prevenirea acestei boli se referă în primul rând la a respecta raportul dintre orele de lucru și cele de odihnă și de a trăi și în spiritul bucuriei.
„În primul rând a ne respecta programul, raportul dintre ore active — ore de odihnă, de a încerca să ne trăim viața și în spiritul bucuriei, ceea ce cred că reprezintă un foarte mare factor de risc care nu este suficient de mult subliniat. (…) Alimentația și respectarea unor reguli de bun simț în ceea ce privește stilul nostru de viață, mișcarea. Dacă nu ne mișcăm, dispărem. Mișcarea este elementul absolut esențial, definitoriu. Somnul și calitatea somnului care trebuie să se desfășoare acoperind miezul nopții. E bine să ne uităm în stilul nostru de viață”, a menționat președintele Societății de Neurologie din România.
Una dintre cele mai reprezentative afecțiuni neurologice degenerative înregistrate la nivel mondial, a doua ca frecvență după maladia Alzeimer, boala Parkinson afectează în prezent aproximativ 6,3 milioane de persoane în întreaga lume, 1,5 milioane fiind europeni, dintre care aproximativ 73.000 sunt din România.
În perioada 31 martie — 1 aprilie, la Poiana Brașov, se desfășoară a VI-a ediție a Cursului Internațional „Movement Disorders Teaching Course” (Curs internațional dedicat tulburărilor comportamentului motor) la care participă peste 300 de persoane, medici primari sau rezidenți, speakeri de talie mondială din Germania, Suedia, Israel, Olanda, UK, Slovacia, Italia, România.